Wetenschap & Techniek

Alcoholgebruik neemt toe tijdens coronacrisis

NTR
foto: pxherefoto: pxhere
  1. Nieuwschevron right
  2. Alcoholgebruik neemt toe tijdens coronacrisis

Amerikanen zijn flink meer gaan drinken tijdens de coronacrisis. Het aantal drinkmomenten is met bijna 20% toegenomen. Bij vrouwen komt het 41% vaker voor dat ze vier glazen of meer drinken.

Het Nederlandse Trimbos-instituut meldde recentelijk ook al dat Nederlanders zo'n 11 tot 21% meer zijn gaan drinken in het voorjaar. Daar zeiden ze echter meteen bij dat de cijfermatige onderbouwing van hun onderzoek beperkt was. De Amerikanen hebben nu uitgebreider onderzoek gedaan, gepubliceerd in Jama Network Open.

Heavy drinking episodes

Onder Amerikanen boven de 30 nam het alcoholgebruik toe met 14%, blijkt uit de studie. De stijging was het grootst onder volwassenen tussen de 30 en 59 jaar oud, zo'n 19%. Onder vrouwen nam het drankgebruik toe met 17%. Het aantal 'heavy drinking episodes' - meer dan vier glazen in een paar uur tijd - nam onder vrouwen flink toe, met 41%.

Voor het onderzoek gaven 1540 Amerikanen inzicht in hun drankgebruik, eerst in het voorjaar van 2019 en vervolgens in het voorjaar van 2020. Het is een van de eerste studies die de anekdotische aanwijzingen voor toegenomen alcoholgebruik onderschrijft. De onderzoekers waarschuwen dat het toegenomen drankgebruik een extra gezondheidsrisico is in deze coronacrisis, en adviseren om het drankgebruik onder de bevolking goed in de gaten te houden.

Impact van tweede golf

Als mensen meer zijn gaan drinken als gevolg van de lockdown en de coronacrisis, dan is een aanhoudend verhoogd alcoholgebruik niet uitgesloten. De evolutionair psycholoog Mark van Vugt waarschuwde bijvoorbeeld vorige maand nog dat de psychologische impact van een tweede golf wel eens veel groter kan zijn dan die van de eerste.

Luister ook:

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Dagelijks tussen 17.00 en 18.30 uur in Nieuws en Co
Iedere werkdag van 02.00 tot 04.00 uur in Focus
En wanneer je maar wil in podcast Focus Wetenschap

Ster advertentie
Ster advertentie