'Milieukosten zonnepanelen inmiddels terugverdiend'
- Nieuws
- 'Milieukosten zonnepanelen inmiddels terugverdiend'
[NTR] Het is een veelgehoord (en geen onzinnig) gezegde over zonnepanelen: de productie en installatie van de panelen zouden veel meer milieukosten met zich meebrengen dan hernieuwbare energie opleveren. Een Utrechtse studie, gepubliceerd in Nature Communications, laat zien dat die kritiek vanaf nu verleden tijd zou moeten zijn. Nieuws en Co sprak met een van de onderzoekers.
De studie van Wilfried van Sark en zijn collega's van de Universiteit Utrecht gaat voor alle duidelijkheid niet over de allernieuwste zonnepanelen. Daarmee heb je volgens Van Sark na 2,5 jaar al evenveel hernieuwbare energie opgewekt als de energie die nodig was om de panelen te produceren. De aankoop heb je na vijf tot acht jaar terugverdiend.
Luister hier naar het interview met Van Sark in Nieuws en Co:
Maar het hele ontwikkelingsproces van onze huidige panelen (dat in de jaren zeventig begon) duurde natuurlijk wél tientallen jaren. En daarvoor was het inderdaad jarenlang het geval dat ze meer energie en CO2 kostten dan dat ze opbrachten.
Daarom onderzochten de Utrechtse onderzoekers de milieukosten en -opbrengsten van de gehele levenscyclus (van productie tot afvalverwerking) van zonnepanelen op aarde tussen 1976 en 2014. Daarbij lieten ze zien dat wanneer er in die periode telkens sprake was van een verdubbeling van de oppervlakte aan geïnstalleerde fotovoltaïsche cellen, er gemiddeld dertien procent minder energie nodig was om ze te maken en te installeren. Bovendien zakte de gemiddelde CO2-uitstoot telkens met 17 tot 24 procent en de kosten met twintig procent.
Productie zonnepanelen goedkoper en schoner
En verrassend: volgens de meest pessimistische scenario’s zitten wij nu ongeveer op het break-even punt. Of om het in de woorden van Van Sark te zeggen: "We zijn nu op het moment beland waarop de milieukosten die we de afgelopen veertig jaar hebben gemaakt, zich waarschijnlijk al hebben terugbetaald." Voor energie is dat evenwicht er op zijn laatst in 2017, voor de CO2-uitstoot in 2018.
Volgens Van Sark is de verklaring eenvoudig. "Hoewel er onvermijdbare kosten zullen blijven, hebben we nu twee keer zo weinig energie nodig voor de productie en er wordt nu twee keer zo weinig materiaal voor de panelen gebruikt. De fotovoltaïsche cellen zijn dunner, en het proces is schoner."
Er is ook een nuance op de studie aan te merken. Voor de ‘wereld’ in de studie, namen de onderzoekers data over van vijf grote industrieblokken: de VS, China, Italië, Duitsland, en Japan. Gegevens over Nederland specifiek werden niet in de studie vermeld, maar Van Sark heeft een sterk vermoeden dat dit bij het EU-gemiddelde ligt. Voor CO2-vermijding lag het omslagpunt in de EU al in 2012. Voor het verschil in energieopbrengsten en –kosten was dat het jaar 2013.
NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de wetenschap
Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co
Dinsdag en woensdag rond 11.35 uur in De Ochtend
Dit artikel is verzorgd door de wetenschapsredactie van De Kennis van Nu (NTR)