Wetenschap & Techniek

In droge lucht zijn de longen kwetsbaarder voor griep
NTRNOS

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. In droge lucht zijn de longen kwetsbaarder voor griep

Bij een lage luchtvochtigheid kunnen de longen zich minder goed wapenen tegen griepvirussen. Dat hebben Amerikaanse onderzoekers ontdekt.

Daarmee is een nieuwe nieuwe verklaring gevonden voor het feit dat we in de winter zo vatbaar zijn voor de griep. Uit eerder onderzoek wisten we al dat het griepvirus zich makkelijker verspreidt bij een lage luchtvochtigheid.

Door deze nieuwe studie weten we nu meer over hoe dat werkt in het lichaam: bij een lage luchtvochtigheid kan het immuunsysteem in de longen zich minder goed verweren tegen griepvirussen. Tenminste, dat is zo bij muizen – of het bij mensen ook zo werkt, weten we nog niet zeker.

Genen minder geactiveerd

Nieuws en Co sprak erover met de Utrechtse viroloog Robert de Vries, die zelf niet bij het onderzoek betrokken was. Het blijkt dat bij droge lucht de antivirale genen in het afweersysteem van de muizen minder worden geactiveerd, legt hij uit. Daardoor heeft het griepvirus meer kans. Bovendien kan door droge lucht het slijmlaagje kapotgaan dat normaal gesproken de cellen in ons ademhalingssysteem beschermt.

Bakje water op de radiator

Als je niet ziek wilt worden, kan het dus geen kwaad om een beetje te letten op de luchtvochtigheid in je huis. In de winter is de buitenlucht al droger, doordat koude lucht minder watermoleculen met zich mee kan dragen dan warme. Binnenshuis is de luchtvochtigheid dan nóg lager, doordat in veel huizen de verwarming flink staat te loeien. Een bakje water op de radiator kan helpen om de lucht minder droog te maken.

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co
Iedere werkdag van 02.00 tot 04.00 uur in Focus
En wanneer je maar wilt in de podcast Focus Wetenschap

Ster advertentie
Ster advertentie