Wetenschap & Techniek
KRO-NCRV

Zó veel regen, maar hoe houden we dat water vast voor de zomer?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Zó veel regen, maar hoe houden we dat water vast voor de zomer?

Journalist Tom Kleijn heeft het gevoel al maanden in een "mistige grijze tunnel van regen" te leven. Door de vele regenval is de grond verzadigd, maar in de zomer maakt hij zich weer zorgen over te lage waterstand. Hij vraagt zich bij Spraakmakers af wat we nú kunnen doen, zodat we in de zomer geen watertekort hebben.

De droogtecoördinator van AA en Maas, Jos Kruit vertelt dat er in de regio 's-Hertogenbosch van alles gebeurt op het gebied van watermanagement. Spraakmakers-verslaggever Marielle Beers staat letterlijk met haar enkels in de modder. "Waar we nu staan, hadden we gisteren niet kunnen staan", zegt Kruit. "We geven hier de AA de ruimte en gisteren is de rivier hier buiten zijn oevers getreden."

Wateroverlast

Volgens Kruit is het misschien wel het natste jaar ooit sinds de meting. "Als we het water hier niet zouden afvoeren, dan krijgen we wateroverlast zoals we nu in West-Vlaanderen en Normandië zien."

Toch heeft Brabant maar beperkte middelen om het water te bewaren zoals bij het IJsselmeer. Dat waterpeil kan relatief eenvoudig worden verhoogd zodat het later gebruikt kan worden. "Wij hebben hier geen plek om een tweede IJsselmeer aan te leggen", zegt Kruit.

Grondwater

De regio Brabant is afhankelijk van grondwater, vertelt Kruit. Daarom doen ze er bij AA en Maas alles aan om het grondwaterpeil hoog te houden. "Momenteel staat het grondwater heel hoog, dus wat dat betreft hebben we een goede voorraad."

Ster advertentie
Ster advertentie