Wetenschap & Techniek

Zonder dit gen blijf je dunner

NTRNOS
foto: pixabayfoto: pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Zonder dit gen blijf je dunner

Stel dat je makkelijker slank zou kunnen blijven, simpelweg door een bepaald gen inactief te maken. Het zou wel eens mogelijk kunnen worden, blijkt uit nieuw onderzoek. Door een gen uit te schakelen dat ook vaak betrokken is bij de ontwikkeling van kanker.

Het gen kwam aan het licht toen de onderzoekers het DNA van ruim 47.000 mensen uit Estland onder de loep namen. Daaruit bleek een verband tussen het lichaamsgewicht en een gen met de naam ALK (voor de liefhebber: anaplastic lymphoma kinase).

Eten wat je wilt

Het uitschakelen van dit gen leverde dunnere individuen op. In het onderzoek werden daarvoor muizen en vliegen gebruikt, om onvoorziene gevolgen bij mensen uit te sluiten. Volgens hoofdonderzoeker Josef Penninger konden de dieren eten wat ze wilden, en bleven ze toch gezond en op gewicht. Hij publiceerde het onderzoek met zijn team in het wetenschappelijke tijdschift Cell.

Het ALK-gen is vaak betrokken bij verschillende soorten kanker en staat daarom ook wel bekend als het oncogen, omdat het de ontwikkeling van tumoren lijkt aan te sturen. In de oncologie bestaan al therapie├źn die erop gericht zijn om de activiteit van het ALK-gen te onderdrukken. De onderzoekers hopen dan ook dat een vergelijkbare aanpak mensen in de toekomst kan helpen om hun lichaamsgewicht op peil te houden.

Grootste biobank van Europa

De Biobank in Estland, waaruit de gegevens afkomstig zijn, is de grootste van Europa. De burgers blijven eigendom van hun gegevens en mogen zelf bepalen met wie ze de informatie delen, zodat hun privacy in hoge mate gewaarborgd is.

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Dagelijks tussen 17.00 en 18.30 uur in Nieuws en Co
Iedere werkdag van 02.00 tot 04.00 uur in Focus
En wanneer je maar wil in podcast Focus Wetenschap

Ster advertentie
Ster advertentie