Wetenschap & Techniek
NTR

Mensen gedragen zich anders als er een robot meekijkt

foto: Istituto Italiano di Tecnologia
  1. Nieuwschevron right
  2. Mensen gedragen zich anders als er een robot meekijkt

Als een robot je aankijkt, reageer en beslis je later dan wanneer die robot je niet aankijkt. We lijken ervan uit te gaan dat de blik van een robot net als bij mensen belangrijke sociale informatie bevat, ook al is het een levenloos ding.

De blik van een mens geeft allerlei informatie over de bedoelingen, doelen en beslissingen van die mens. Maar hoe zit dat met een levenloze robot? Die heeft misschien geen bedoelingen, maar wij mensen kunnen wel het gevoel of het idee hebben dat ze die wel degelijk hebben - ook al is het tegen beter weten in.

Dat blijkt inderdaad het geval te zijn. De blik van een robot die op een mens lijkt, heeft invloed op de beslissingen die mensen maken, in dit geval op de beslissingen in een spelletje tegen de robot. In een proefje namen mensen hun beslissingen later en reageerden ze ook later als de robot ze aankeek. Dat veranderde gedrag konden de onderzoekers ook terugzien in de veranderde breinactiviteit van de proefpersonen.

Niet afgeleid raken

Om precies te zijn: de alfagolven in het brein raakten meer gesynchroniseerd. Dat is een teken dat de proefpersonen hun aandacht probeerden te onderdrukken, oftewel om niet afgeleid te raken. Waarschijnlijk was dat de reden dat de proefpersonen er langer over deden om te reageren en beslissingen te nemen.

Proefpersonen die niet de blik van een robot op zich gericht wisten, volgden meer hun eigen strategie, bijvoorbeeld door een eigen succesvolle zet te herhalen. De proefpersonen die steeds werden aangekeken door de robot, volgden vaker de strategie van de robot. Ze verwerkten dus eerst het gedrag van de robot.

Al met al lijken mensen ervan uit te gaan dat de blik van een robot veel sociale informatie bevat, wat vervolgens hun gedrag beïnvloedt, concluderen de onderzoekers.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie