Naar homepage
Binnenland

Worden de kapper en de psycholoog ook overgenomen door een robot?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Worden de kapper en de psycholoog ook overgenomen door een robot?

Wereldwijd zijn er steeds minder banen te verdelen over een groeiende groep jongeren. Dat blijkt uit een rapport van de Verenigde Naties. In de afgelopen 20 jaar nam het aantal jongeren tussen de 15 en 24 enorm toe, van 1 miljard naar 1,3 miljard. Toch heeft 1 op de 5 van die jongeren geen werk of heeft geen geschikte opleiding waarmee ze kans maken op werk. De belangrijkste verklaring: techniek neemt steeds vaker het werk uit handen.

Jarno Duursma is trendwatcher digitale technologie. Hij is ervan overtuigd dat vrijwel alle beroepen te maken zullen krijgen met software die bepaalde taken van werknemers gaat overnemen.

Computer vision technology

Duursma: "Dat staat als paal over water. Met name van 'computer vision technology' verwacht ik veel. Werkzaamheden waarbij kijken, inventariseren en tellen belangrijk is kunnen steeds beter overgenomen worden. Denk aan sorteercentra, maar ook het beheer van een wagenpark."

Het Rathenau Instituut onderzocht in 2018 de te verwachten effecten van automatisering voor het werkveld. Onderzoeker Djurre Das onderzoekt hoe digitale techniek en automatisering ons werkende bestaan verandert. Hij ziet dat een aantal jaar geleden bedrijven de neiging hadden om te digitaliseren om het digitaliseren.

Das: "Bedrijven hadden een paar jaar geleden soms het idee dat ze moesten moderniseren omdat andere bedrijven dat ook deden. We merken dat dat verandert nu. Er is meer aandacht voor kwaliteit van dit soort innovatie."

De kapper en de psycholoog

Een computer die werk overneemt, kan natuurlijk bedreigend overkomen voor werknemers. Djurre Das snapt die zorgen, maar denkt dat innovatie door technologie ook iets kan opleveren voor werknemers: "Je zult ook daar zien dat het werk mogelijk anders, en misschien leuker worden."

Das denkt dat het wegnemen van routinematig werk in sommige gevallen juist kan zorgen voor meer aandacht voor kwaliteit en echte inhoud van het werk.

Jarno Duursma: "Bepaalde beroepen zullen minder snel onderhevig zijn aan digitalisering. Denk aan beroepen waarbij een sociale component, fijne motoriek of abstract denken belangrijk is." Toch denkt hij dat het niet is uitgesloten dat ook de kapper en psycholoog steeds meer te maken krijgen met technologie.

Duursma: "Denk aan een psycholoog. Het is niet uitgesloten dat een computer steeds beter kan bepalen hoe jij je van binnen voelt en er misschien zelfs een hele voorzichtige diagnose gesteld kan worden."

Stax&Toine

Het middagmagazine Stax&Toine hoor je van maandag tot en met donderdag tussen 14.00 en 16.00 uur. Dionne Stax en Toine van Peperstraten nemen de luisteraar op een ontspannen eigenzinnige manier mee door het nieuws van de dag en spreken met gasten die iets bijzonders gaan doen. Muziek en lifestyle spelen een belangrijke rol in het programma.

Ster advertentie
Ster advertentie