Wetenschap & Techniek

En ja hoor, mannen overschatten zichzelf weer eens

foto: pexelsfoto: pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. En ja hoor, mannen overschatten zichzelf weer eens

Mannen vinden zichzelf al snel intelligenter dan anderen, ook als ze het helemaal niet zijn. Vrouwen hebben hier minder last van.

Vraag een mannelijke student hoe slim hij is in vergelijking tot de rest van de klas, en gemiddeld is het antwoord: slimmer dan 66 procent van de andere studenten. Vraag het een vrouw, en ze zegt: slimmer dan 54 procent van de anderen.

Dat is een uitkomst van een onderzoek onder 250 Amerikaanse biologiestudenten. Ook de vrouwen overschatten zichzelf dus een beetje (gemiddeld hadden de antwoorden eigenlijk op 50 procent moeten uitkomen), maar die overschatting was bij de mannen wel een stuk sterker.

Dat zie je nog sterker terug als je de studenten vraagt of ze slimmer zijn dan de student waar ze mee samenwerken. Mannen zeggen dan drie keer zo vaak als vrouwen dat ze slimmer zijn. Daarbij maakte het niets uit of ze samenwerkten met een man of een vrouw. De mannen discrimineren dus niet tegen vrouwen, ze vinden zichzelf gewoon slimmer dan zowel andere mannen als vrouwen.

Dom? Ik?

Hoofdonderzoeker Katelyn Cooper kwam op het idee voor dit onderzoek toen het haar opviel dat vrouwen vaak bang zijn als dom gezien te worden, een angst waar ze mannen nooit over hoorde.

De resultaten bevestigen haar vermoedens, en dat is niet zonder implicaties. Immers, als vrouwen zichzelf gemiddeld zien als minder intelligent dan mannen, dan is het goed mogelijk dat ze om die reden bijvoorbeeld minder vaak voor een wetenschappelijke studie kiezen. Dit terwijl vrouwen het in praktijk, ondanks hun overmatige bescheidenheid, juist vaak beter doen bij wetenschappelijke studies.

Dit artikel is verzorgd door de wetenschapsredactie van NPO Focus.

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co
Iedere dinsdag- op woensdagnacht van 02.00 tot 06.00 uur in Focus

Ster advertentie
Ster advertentie