Wetenschap & Techniek
AVROTROS

Met ruggenmergstimulatie de opiatencrisis te lijf

foto: Ruggenmergstimulatiefoto: Ruggenmergstimulatie
  1. Nieuwschevron right
  2. Met ruggenmergstimulatie de opiatencrisis te lijf

Ruggenmergstimulatie is een effectief middel tegen zenuwpijn. Jonge doctor Koen Meuwissen promoveerde op een nieuwe vorm van neuromodulatie en legt uit waarom het in in de VS al veel wordt toegepast, terwijl het in Nederland minder bekend is.

Video niet beschikbaar

Bij ruggenmergstimulatie, een vorm van neuromodulatie, worden er elektroden op het ruggenmerg geplaatst die verbonden zijn met een batterij in de bil. De ingreep is duur, maar het kan wel voorkomen dat iemand voor de rest van zijn leven medicatie moet slikken tegen pijn.

Effectief alternatief

Ruggenmergstimulatie is in de VS zo bekend, mede omdat het een veilig en effectief alternatief is voor opiaten. "In de Verenigde Staten is een ware opiatencrisis aan de gang. Pijnpatiƫnten zijn massaal verslaafd aan en/of misbruiken opiaten." Dankzij neuromodulatie kan het gebruik van pijnstillers overbodig worden.

Een andere reden voor het verschil in bekendheid is een cultuurverschil, zegt dr. Meuwissen. "In de VS mag men op TV reclame maken voor geneesmiddelen en behandelmethoden. In Nederland zijn we daar, terecht, veel strenger in. Maar dit betekent wel ook dat wanneer er een nieuwe techniek of ontwikkelingen op de markt komt het soms best even kan duren eer mensen het kennen."

De jonge dr: electroden in je ruggenmerg.

Ster advertentie
Ster advertentie