Wetenschap & Techniek
AVROTROS

Nederlandse sterrenkundigen hebben last van de 'rotzooi' van 'naïeve' Elon Musk

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Nederlandse sterrenkundigen hebben last van de 'rotzooi' van 'naïeve' Elon Musk

Commerciële ruimtepartijen zitten andere onderzoekers weleens in de weg, zegt astronoom en SRON-onderzoeker Tim van Kempen in het programma dr Kelder en Co. "Als er zo'n Starlink-satellietje van Elon Musk door je beeld vliegt tijdens een waarneming, dan kan je die waarneming weggooien."

Video niet beschikbaar

Starlink is een netwerk van satellieten dat ervoor moet zorgen dat ook mensen in afgelegen - en oorlogsgebieden toegang kunnen krijgen tot gedegen internet. Het satellietnetwerk valt onder SpaceX, het bedrijf dat ruimtereizen wil aanbieden en waarvan de Amerikaanse miljardair Elon Musk de eigenaar is.

Er is materiaal van Starlink naar Oekraïne gestuurd om de door oorlog getroffen mensen van goed internet te voorzien. "Dat klinkt honorabel", zegt presentator dr Kelder. Toch heeft Van Kempen het idee dat Musk kiest voor de ingewikkelde oplossing en het op een andere manier kan doen. "Duizenden en duizenden satellieten. Is dat niet een beetje een overkill?"

Van Kempen wil de projecten van Musk en andere ruimtemiljardairs niet abject noemen. "Dat gaat een stukje te ver". Ook is de aandacht die Musk krijgt goed voor de gehele ruimtebranche, zegt de sterrenkundige. Musk is met zijn bedrijf een belangrijke partner van NASA en levert ook kennis voor de wetenschap op.

'Met kanker terugkomen'

Wel vindt Van Kempen dat Musk wat te makkelijk denkt over ruimtevakantiereisjes. "In 2025 naar Mars gaan, dat gaat niet lukken. Hij onderschat de wetenschappelijke barrières. Je wordt bijvoorbeeld blootgesteld aan te veel kosmische straling. Ik denk dat iedereen met kanker terugkomt."

Bekijk hier het hele gesprek met dr. Tim van Kempen, waarin het ook gaat over de recente foto's James Webb-ruimtetelescoop

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie