Wetenschap & Techniek
NTR

Verder groeien in een kunstbaarmoeder, moeten we dat willen?

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Verder groeien in een kunstbaarmoeder, moeten we dat willen?

De ontwikkeling van een kunstbaarmoeder is in een stroomversnelling gekomen. Naar verwachting zal over een paar jaar een te vroeg geboren baby in een kunstbaarmoeder verder kunnen groeien. Wat als deze ontwikkeling doorzet en een kind buiten het lichaam van een moeder kan groeien?

Nabootsing van de natuurlijke omstandigheden

Het is een technologie die de natuurlijke baarmoeder zoveel mogelijk imiteert. Een kunstbaarmoeder kan te vroeg geboren baby's door de kritische periode van 24 tot 28 weken helpen. De resultaten van een experiment met lammetjes in 2017 geven hoop dat het bij mensen ook gaat lukken.

Filosoof en ethicus en Universitair docent aan de Universiteit Twente Julia Hermann onderzoekt hoe technologie invloed heeft op wie wij zijn en wat we belangrijk vinden. Ze werkt mee een onderzoeksproject van de Universiteit Twente naar de kunstbaarmoeder.

"Het is een technisch product dat de natuurlijk omstandigheden nabootst", beschrijft Julia de kunstmatige baarmoeder. "Te vroeg geboren baby's kunnen in een enigszins natuurlijke omgeving doorgroeien. Ze zijn door vloeistoffen omgeven en via de navelstreng verbonden met een kunstmatige placenta, waardoor ze zuurstof en voeding kunnen krijgen, zodat vooral de longen beter kunnen rijpen." Het zou beter werken dan in de couveuse waar ze nu in worden gelegd.

Een kind buiten het lichaam, willen we dat?

Als dit mogelijk is zal het er gezocht worden naar meer toepassingen. Het stopt niet bij deze uitvinding; het is een vertrekpunt voor veel meer ontwikkelingen. Volgens de filosoof is het belangrijk juist nu al over deze ontwikkeling te praten. "We hebben in het verleden met technologie gezien: ze worden ontwikkeld om bepaalde problemen op te lossen, maar uiteindelijk worden ze ook voor heel andere doeleinden gebruikt.

De ontwikkeling gaat heel snel, steeds sneller. Meestal komt de ethische discussie er achteraan. Dat was bij IVF bijvoorbeeld het geval. Het zou heel fijn zijn van te voren over de thematiek te praten, nu de technologie er nog niet is. Daarvoor moeten we begrijpen wat er gaande is, wat er mogelijk is en dan volgt de vraag, wat willen wij eigenlijk? Is het wenselijk?"

"We hopen dat we door ethische reflectie de ontwikkelingen kunnen beïnvloeden." De ethische discussie voeren voorafgaand aan de ontwikkeling, in plaats van achter de ontwikkeling aan lopen. "Is de technologie eenmaal ontwikkeld, dan is het veel moeilijker nog invloed uit te oefenen, om bij te sturen."

Onnatuurlijk

Hoeveel kunstmatigheid moeten we toelaten in dit soort trajecten? "Het dilemma tussen natuurlijk versus kunstmatig is een interessant vraagstuk. Waarbij ik wel de kanttekening wil maken dat het hele verloop van zwangerschappen en bevallingen allang niet meer natuurlijk is. Deze processen zijn al enorm gemedicaliseerd en getechnologiseerd. Er is al heel veel 'onnatuurlijk'."

Focus Wetenschap

Iedere werkdag van 02.00 tot 04.00 uur in Focus. Luister hier de uitzending terug.
En wanneer je maar wil in podcast Focus Wetenschap

Ster advertentie
Ster advertentie