Wetenschap & Techniek
KRO-NCRV

Klopt het dat meisjes ijveriger zijn dan jongens?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Klopt het dat meisjes ijveriger zijn dan jongens?

Het nature-nurture-debat wordt al decennia gevoerd. Maar daarbij wordt er niet gekeken naar het verschil tussen jongens en meisjes, terwijl er wel onderscheid gemaakt wordt tussen de twee. Zo zouden meisjes een stuk gemotiveerder zijn om te presteren op school. Neurowetenschapper Lara Wierenga geeft een verklaring bij Spraakmakers.

Klopt het beeld dat meiden ijveriger zijn dan jongens?

"Wat we uit wetenschappelijk onderzoek weten, en dan kijken we naar motivatie om te leren, is dat er verschillen zijn tussen jongens en meisjes", bevestigt Wierenga, tevens auteur van Atlas van ons Brein.

Daarbij benadrukt de neurowetenschapper dat de verschillen "heel klein" zijn. Naar schatting is er een overlap bij jongens en meisjes van tussen de 85 en 98 procent in hun motivatie om te leren. "Alsnog is dat kleine verschil misschien wel belangrijk om verder in te duiken."

Verwachtingen

Wierenga wil weten waar die verschillen vandaan komen. "Het is een en-en-verhaal, waarbij de omgeving een rol speelt, maar ook de biologische aanleg een rol speelt", stelt de neurowetenschapper. Daarnaast zouden de verwachtingen voor meisjes anders zijn. "Dat begint al in het gezin en op school."

Beloning

IJverigheid wordt in onze cultuur blijkbaar meer toegekend aan vrouwen "en dus ook veel meer beloond wordt" als meisjes deze karaktertrek tonen. "Dat wordt van jongens minder gevraagd of zelfs een beetje gelaten, het hoeft iets minder", aldus Wierenga. "Die motivatie om te leren wordt dus beïnvloed door jouw ervaring, hoe je beloond wordt voor een bepaalde eigenschap, maar ook door je overtuigingen."

Kwetsbaar

Aan de andere kant hebben jongens "meer moeite met leren", zegt Wierenga. "Dat zou een neurobiologische kwetsbaarheid kunnen zijn." Hoewel het nog in de kinderschoenen staat, wordt er in nieuwe onderzoek wel meer onderzoek gedaan naar het verschil tussen jongens en meisjes. "Bij jongens zou het zo kunnen zijn dat de hersenen zich anders ontwikkelen en er mogelijk kwetsbaarder zijn." En wat daaraan mogelijk ten grondslag ligt? "Jongens hebben maar één X-chromosoom en meisjes twee." De toekomst zal het uitwijzen.

KRO-NCRV
Bij KRO-NCRV geloven we dat de samenleving rechtvaardiger, eerlijker, groener en liever kan.
Maak morgen mee, KRO-NCRV.

Ster advertentie
Ster advertentie