Wetenschap & Techniek
NTR

Wat vijftig jaar geleden opgeraapte maanstenen ons nu kunnen vertellen

foto: Unsplashfoto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Wat vijftig jaar geleden opgeraapte maanstenen ons nu kunnen vertellen

In 1969 zetten Neil Armstrong en Buzz Aldrin niet alleen voor het eerst voet op de maan, ze namen ook iets mee naar de aarde: 21,5 kilo maanstenen. Wat is er met die stenen gebeurd, en wat kunnen ze ons vertellen? Je hoort het in de laatste aflevering van de podcast De zomer van '69.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Toen Apollo 11 in juli 1969 op de maan landde, was sterrenkundige Ed van den Heuvel 28 jaar. Hij zat toen als astronoom op de Lick sterrenwacht, in Californië. "Bij mij in Californië was het een minuut of vier voor zeven ’s avonds, op de twintigste juli. Het was ongelooflijk geweldig om dit mee te maken, absoluut uniek."

Mede-sterrenkundige Lucas Ellerbroek had er ook dolgraag bij willen zijn, vijftig jaar geleden, maar hij was toen nog niet geboren. Toch is de maanlanding voor hem een enorm inspirerende gebeurtenis. "Voor mij is het iets wat hetzelfde gevoel oproept van ontzag en vrolijkheid, al heb ik het zelf niet meegemaakt."

De zomer van '69

Een vierdelige podcastserie van het NTR programma Focus over de historische gebeurtenissen uit die periode: het legendarische festival Woodstock, de Stonewall-rellen, de opkomst van de Dolle Mina’s en de eerste maanlanding. Luister de podcast hier.

Maanstenen onderzoeken met nieuwe technieken

Wat niet iedereen weet, is dat astronauten Neil Armstrong en Buzz Aldrin tijdens hun tocht een aantal maanstenen opraapten en meenamen naar de aarde. Dankzij die stenen hebben we al veel over de geschiedenis van de maan en de aarde kunnen achterhalen, vertelt Van den Heuvel.

Een maansteen die is meegenomen door Apollo 15

Toch is er nog meer te ontdekken. Een deel van de maanstenen is namelijk goed bewaard gebleven en wordt nu, vijftig jaar later, onderzocht met nieuwe technieken. Denk bijvoorbeeld aan extreem nauwkeurige laser-microscopen. Ellerbroek: "Ze hebben toen al bedacht dat er over vijftig jaar of langer nog betere technologieën op de markt zouden komen, waarmee je beter onderzoek kunt doen naar die stenen."

Het ontstaan van de maan

Met nieuw onderzoek naar de maanstenen kunnen we mogelijk meer te weten komen over de ontstaansgeschiedenis van het zonnestelsel en de maan zelf. En waarom is de maan eigenlijk zo groot in vergelijking met de manen van andere kleine planeten? Er is in ieder geval nog genoeg te onderzoeken, vijftig jaar na die bijzondere gebeurtenis in 1969.

{podcast audio="114850" caption="#4 - De maanlanding" }

Focus

Focus is hét wetenschaps- en geschiedenisprogramma van NPO Radio 1, waar gasten echt de ruimte krijgen om hun verhaal te vertellen. Elke werknacht tussen 02.00 en 04.00.

Ster advertentie
Ster advertentie