Wetenschap & Techniek
NTR

Ouwe poep laat zien hoe ons dieet is veranderd

foto: pxherefoto: pxhere
  1. Nieuwschevron right
  2. Ouwe poep laat zien hoe ons dieet is veranderd

De darmflora van de mens is in de afgelopen 2.000 jaar flink veranderd, blijkt uit nieuw onderzoek aan ouwe poep. De veranderde mix van bacteriën in onze darmen zijn onder meer een gevolg van verandering in dieet, en van antibioticaresistentie.

De onderzoekers namen acht verschillende samples van menselijke poep onder de loep, die in ouderdom verschilden van 1.000 tot 2.000 jaar oud en waren gevonden in grotten in Mexico en het Zuidwesten van de VS. Daar konden ze genetisch materiaal van 181 verschillende bacteriesoorten in terugvinden die naar alle waarschijnlijk vroeger in menselijke darmen huisden.

Minder diversiteit in onze darmen

Een derde van die soorten komt niet (meer) voor in de darmflora van mensen die nu leven, een teken dat de darmflora in de afgelopen eeuwen duidelijk veranderd is. Dat geldt vooral van de darmflora van mensen in de geïndustrialiseerde wereld. De oude darmflora lijkt wel weer sterk op de darmflora van huidige mensen die in niet-geïndustrialiseerde gebieden leven. Het onderzoek verscheen deze week in Nature.

Het verlies van diversiteit in de darmflora hangt samen met chronische ziekten in geïndustrialiseerde, was al uit eerder onderzoek bekend. Ook laten de oude darmflora veel minder gevallen van antibioticaresistentie zien. De oude samples bevatten met name bacterie-genen die verband houden met de vertering van zetmeel, wat aangeeft dat mensen vroeger waarschijnlijk meer complexe koolhydraten moesten verteren dan in in de huidige industrielanden.

Gerelateerd:

Koester je bacteriën

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Dagelijks tussen 17.00 en 18.30 uur in Nieuws en Co
Iedere werkdag van 02.00 tot 04.00 uur in Focus
En wanneer je maar wil in podcast Focus Wetenschap

Ster advertentie
Ster advertentie