Wetenschap & Techniek
EO

'Red het milieu, vlieg lekker door'

  1. Nieuwschevron right
  2. 'Red het milieu, vlieg lekker door'

Om het milieu te redden hebben we innovatie nodig, en om innovatie te stimuleren, moeten we economisch groeien. Daarom: stop met consuminderen! Die opvallende oproep deed wetenschapsjournalist Hidde Boersma in Dit is de Dag. "Het is een misvatting dat er een rechtstreeks verband zit tussen economische groei en milieuschade", aldus Boersma.

Volgens Boersma is de economie de afgelopen 30 jaar ingrijpend veranderd. "Wij gebruiken vandaag de dag 20 procent minder materialen dan 20 jaar geleden, terwijl de economie veel groter is", vertelt hij. Als we de restwaarde van de economie inzetten om innovatie te stimuleren, wordt onze ecologische voetafdruk nóg lager, denkt hij.

Minder vliegen?

Minder vliegen is een trend afgelopen tijd, maar volgens Boersma wordt het milieu niet gered als een deel van de mensen minder gaat vliegen. "De uitstoot moet uiteindelijk helemaal naar 0, dus de uiteindelijke oplossing is niet minder vliegen, maar een alternatieve brandstof", vindt hij. "Dat is vooral een technologiekwestie", aldus Boersma.

Over vlees eten heeft Boersma een zelfde soort redenatie: ook daar is de technologie doorslaggevend. "Als je écht de voetafdruk van vlees wil verlagen, helpt het niet als tien à twintig procent van de mensen minder vlees eet, dan moet er écht een grote transitie komen. Als je inzet op kweekvlees of precisiefermentatie waarbij bacteriën vlees produceren, is de impact veel groter." Overigens heeft minder vlees eten óók nut, denkt Boersma, maar het is dus niet genoeg.

Een ander grappig voorbeeld zijn plastic tassen. Veel mensen nemen een katoenen tas mee naar de supermarkt, maar dat is niet per se duurzamer. "De voetafdruk van katoen is heel erg hoog: je hebt heel veel ruimte nodig, heel veel bestrijdingsmiddelen, heel veel water. Je moet 20.000 keer een katoenen tasje gebruiken voordat je de voetafdruk van een plastic tasje eruit hebt."

CO2-taks

Andy van den Dobbelsteen, hoogleraar Climate Design & Sustainability aan de TU Delft, is een stuk voorzichtiger. Je kunt niet alles oplossen met technologie, vreest hij: "Ik geloof heel erg in techniek, maar we moeten ook zelf iets veranderen." Hij vindt dat we juist wél minder moeten vliegen, helemaal nu er sinds de Coronacrisis veel makkelijker via internet vergaderd kan worden.

De hoogleraar vreest ook dat economische groei toch 'meer meer meer' zal zijn. Daarom pleit hij ervoor om streng beleid te voeren. Een CO2-taks invoeren, bijvoorbeeld. Hierdoor kan het plan van Boersma – geld investeren in duurzame innovatie – worden afgedwongen, omdat de overheid dat geld rechtstreeks in de juiste pot kan stoppen. Boersma is het hiermee eens: "Het gaat nu veel te langzaam, we hebben een veel sterkere overheid nodig."

Moeten we economisch groeien om het klimaat te redden?

Ster advertentie
Ster advertentie