Wetenschap & Techniek
NOSNTR

Wetenschap 2020: Deze therapie tegen tinnitus lijkt echt te werken

foto: pixabayfoto: pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Wetenschap 2020: Deze therapie tegen tinnitus lijkt echt te werken

In de dagen voor de jaarwisseling blikken we terug op een aantal wetenschappelijke hoogtepunten van afgelopen jaar. Vandaag: Tinnitus, of oorsuizen, lijkt behandelbaar met een nieuw apparaatje. Door gelijktijdig geluidspatronen aan de oren toe te dienen en elektrische schokjes aan de tong, nemen de klachten bij mensen met tinnitus duidelijk af.

Het gaat hier om een apparaat met de naam Lenire, gemaakt door het Ierse bedrijf Neuromod. Op tinnitus-fora wordt al een tijdje gediscussieerd over de nieuwe therapie. Maar wegens gebrek aan wetenschappelijk bewijs wil bijvoorbeeld de Britse tinnitus-vereniging gebruik van het apparaatje nog niet adviseren.

Geluid en elektrische schokjes

Wellicht brengt deze nieuwe studie daar verandering in. Wetenschappers gaven het apparaatje aan 326 mensen met verschillende vormen van tinnitus. Ze kregen daarbij een koptelefoon op die specifieke geluiden laat horen. Daarnaast kregen ze plat draadje op hun tong dat kleine elektrische schokjes geeft. Ze moesten het twaalf weken lang elke dag een uur lang gebruiken.

Credit: B. Conlon et al, Science Translational Medicine (2020)

Door het gebruik namen de symptomen duidelijk af. Aan de verbetering is moeilijk een getal of percentage te hangen - omdat tinnitus net als pijn subjectief is - maar de verbetering was substantieel, en hield in het jaar na de therapie stand. Bijna 80% van de deelnemers zou de therapie aanraden aan andere mensen met tinnitus. Het gebruik had bovendien voor geen van de deelnemers negatieve bijeffecten.

Wat is tinnitus?

Mensen met tinnitus ervaren permanent een piep of suis in hun hoofd. Meestal ontstaat tinnitus nadat mensen zijn blootgesteld aan hard geluid, bijvoorbeeld bij een concert of door het werken met rumoerige machines. Zo'n 10 tot 15% van de bevolking heeft er in mindere of meerdere mate last van.
Hoe groot het probleem is, blijkt wel uit de interesse die er was voor deze studie. In totaal gaven zich 7.627 mensen op, waarvan er uiteindelijk 326 mee konden doen.

De studie is gepubliceerd in Science Translational Medicine, een gerenommeerd wetenschappelijk blad met een hoge standaard. Maar voor de volledigheid vermelden we toch dat een deel van de onderzoekers verbonden is aan Neuromod, het bedrijf dat de Lenire maakt. Daarnaast zijn alle vier bijgevoegde filmpjes bij het artikel van het bedrijf Neuromod. Zoals dit filmpje, dat vanaf 00:50 een uitleg (in het Engels) bevat van de werking van het apparaat:

Credit: Neuromod Devices ltd

Dit artikel verscheen oorspronkelijk op 9 oktober.

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Dagelijks tussen 17.00 en 18.30 uur in Nieuws en Co
Iedere werkdag van 02.00 tot 04.00 uur in Focus
En wanneer je maar wil in podcast Focus Wetenschap

Ster advertentie
Ster advertentie