Wetenschap & Techniek

Op zoek naar het kantelpunt in de psychiatrische patiënt

foto: NPO Radio 1foto: NPO Radio 1
  1. Nieuwschevron right
  2. Op zoek naar het kantelpunt in de psychiatrische patiënt

[NTR] Is er een kans dat u een psychiatrische stoornis ontwikkelt? En zo ja, is dan te voorspellen wanneer er weer verbetering optreedt? Hoogleraar Marieke Wichers gaat de symptomen van stoornissen live volgen om dat uit te zoeken.

Met deze aanpak hoopt de hoogleraar aan het Universitair Medisch Centrum Groningen meer inzicht te krijgen in het ontstaan en verdwijnen van psychiatrische stoornissen. Ook gaat ze op zoek naar zogenoemde kantelpunten: plotselinge veranderingen in het systeem. Vergelijk het met een steen die op een rots staat. Op een gegeven moment heeft de steen nog maar een klein duwtje nodig om te vallen: het kantelpunt.

Meestal wordt die term gebruikt voor plotselinge veranderingen in bijvoorbeeld het klimaat, maar Wichers vermoedt dat zich in de geestelijke toestand van mensen ook kantelpunten kunnen voordoen, die je misschien wel aan kunt zien komen. Bepaalde waarschuwingssignalen zouden kunnen aangeven hoe kwetsbaar mensen op een bepaald moment zijn.

Luister hier naar het interview met Marieke Wichers in Nieuws en Co:

Het live volgen van stoornissen doet Wichers onder meer met sensoren die meten hoeveel mensen bewegen en wat hun hartslag is. Daarnaast vullen ze per dag meermaals vragenlijsten in over hoe ze zich voelen, wat ze hebben meegemaakt en of ze gestresst zijn.

Marieke Wichers spreekt dinsdag 6 december haar oratie uit: Durven zoeken in het donker - Op weg naar een kantelpunt in de psychiatrie.

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de wetenschap
Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co
Dinsdag en woensdag rond 11.35 uur in De Ochtend

Dit artikel is verzorgd door de wetenschapsredactie van De Kennis van Nu(NTR)

Ster advertentie
Ster advertentie