Wetenschap & Techniek
BNNVARA

Wordt bio-based bouwen de standaard?

foto: Henny Radstaak
  1. Nieuwschevron right
  2. Wordt bio-based bouwen de standaard?

Minister Hugo de Jonge wil de regie weer nemen op de volkshuisvesting. Het kabinet gaat vaart maken met de bouw van extra woningen. Dat je ook duurzaam kan bouwen, zien we in Rotterdam. Daar wordt op dit moment een bio-based gebouw neergezet, bijna geheel van hout en zonder ronkende dieselgeneratoren op de bouwplaats. Tim Vermeend van Urban Climate Architects en Jan Kadijk van de Dutch Green Building Council maken zich daar sterk voor in Vroege Vogels.

Wordt bio-based bouwen de standaard?

Het kabinet wil vaart gaan maken met de bouw van extra woningen. Minister Hugo de Jonge wil met een nieuwe woningwet de regie weer gaan nemen op de volkshuisvesting. Maar worden die nieuwe woningen ook duurzaam gebouwd? In Rotterdam wordt op dit moment een bio-based gebouw neergezet. Het wordt de uitbreiding van de opvang van daklozen, wooneenheden die beheerd worden door het Leger des Heils. Het drie verdiepingen hoge gebouw is bijna geheel van hout en wordt milieuvriendelijk op de bouwplaats in elkaar gezet.

Hout als CO2 opslag

Op de bouwplaats van het woonzorggebouw De Grote Kreek in Rotterdam-Zuid is nauwelijks ander bouwmateriaal dan hout te vinden. "De opdrachtgever heeft hier expliciet gezegd: ik wil een gebouw van hout", vertelt architect Tim Vermeend van Urban Climate Architects. Zijn bureau doet niets liever dan bio-based bouwen.

Hout heeft het voordeel dat het CO2 opslaat. "De CO2-opslag in dit gebouw is gelijk aan het elektriciteitsverbruik van 634 huishoudens per jaar", claimt Vermeend. Als er traditioneel met steen of beton gebouwd zou worden, sla je geen broeikasgas op, maar stoot je juist extra uit.

De Raad van State besliste eind vorig jaar dat er wat stikstof betreft voor elk bouwproject een vergunning nodig is – en dan gaat het over de stikstofuitstoot tijdens de bouw zelf. Jan Kadijk van de Dutch Green Building Council maakt zich daar ook sterk voor: "We hebben een opgave in het voorzien van woningen voor mensen die daar nu ernstig behoefte aan hebben, maar tegelijkertijd ligt er ook een mega-opgave om te zorgen voor onze natuur en de biodiversiteit". Volgens hem kunnen beide goed samengaan.

Op de Rotterdamse bouwplaats dan ook geen ronkende en zwarte rook uitbrakende dieselgeneratoren, maar slechts elektrische machines en gereedschap. Draaiend op – uiteraard – groene stroom.

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie