Wetenschap & Techniek
NTR

Hoe de bewoners van deze Rotterdamse wijk wereldberoemd werden

foto: NPO Radio 1foto: NPO Radio 1
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe de bewoners van deze Rotterdamse wijk wereldberoemd werden

Hoe kun je zo gezond mogelijk oud worden? In Ommoord, een wijk van Rotterdam, zoeken ze het uit in een mega-studie die al bijna dertig jaar loopt. Nachtprogramma Focus sprak met bewoners en onderzoekers.


Een plantsoentje, een metrohalte, hoge flats: het Rotterdamse Ommoord is een doodnormale wijk in een grote stad. Toch heeft de buurt ook iets bijzonders: een van de langstlopende onderzoeken van Nederland vindt er plaats.

Met allerlei laboratoria, van een dermatologie-lab tot slaap-lab een MRI-scanner, brengen wetenschappers er het totaalplaatje van het menselijk lichaam in kaart. Zo onderzoeken ze iets dat we allemaal wel willen weten: hoe word je gezond oud?

Verbanden ontdekken

Door naar allerlei verschillende aspecten van de gezondheid te kijken – hart, hersenen, lever, geheugen, ogen, noem maar op – kunnen de onderzoekers verbanden ontdekken die in veel ander onderzoek niet naar boven komen, vertelt Annemarie Luik van de Erasmus Universiteit.

"Je kunt bijvoorbeeld zeggen hoe voeding een effect heeft op hoe je ogen functioneren, maar ook op hart- en vaatziekten. Of hoe slaap samenhangt met je psychische gesteldheid en met dementie." Door al die informatie te combineren, ontstaat een steeds completer plaatje van gezondheid en veroudering.

Meer dan duizend publicaties

De studie begon in 1990 en volgt de deelnemers over de lange termijn, wat veel waardevolle data oplevert. Ook de grootschaligheid maakt het onderzoek bijzonder: er doen meer dan 15.000 mensen aan mee.

De studie levert dan ook grote hoeveelheden publicaties op, vertelt Luik. Er zijn al meer dan duizend internationale artikelen over verschenen, en de teller loopt. "Dus Ommoord als bevolkingsgroep die meedoet aan dit onderzoek, is wereldwijd bekend."

Lab Leven

In de podcastserie Lab Leven, gemaakt door de Universiteit van Nederland en Focus, laten wetenschappers zien hoe het er écht aan toegaat in hun laboratorium. Je vindt de podcast op de site van de Universiteit van Nederland, in de podcast Focus Wetenschap en 's nachts op de radio in Focus.

Ster advertentie
Ster advertentie