Wetenschap & Techniek
AVROTROS

Jortcast #277: Wetenschap te koop

foto: CCfoto: CC
  1. Nieuwschevron right
  2. Jortcast #277: Wetenschap te koop

Een financieel adviesbureau runnen en dan een leerstoel kopen bij een universiteit, zodat je een dure titel mag voeren en onafhankelijkheid kan claimen. Goed voor het adviesbureau, minder voor de wetenschap. 'Dr' Kelder gaat in Jortcast #277 in gesprek met hoogleraar Ethiek van instituties prof. dr. Ingrid Robeyns over de inflatie van wetenschappelijke titels en perverse prikkels in de wereld van onderzoek.

#277 - Wetenschap te koop - De Jortcast

Aanleiding voor het gesprek vormt de oratie van hoogleraar fiscale en economische vakken Jan Vleggeert, waarin hij constateert dat veel hoogleraren die belastingrecht doceren aan een universiteit niet onafhankelijk lijken, omdat ze vaak op hetzelfde vlak er nog een commerciële baan op nahouden.

"Dit levert reputatieschade op voor de fiscale wetenschap, maar ik denk eigenlijk voor alle wetenschappen." Maar Robeyns is verre van verbaasd. Zij volgt deze ontwikkelingen in de wetenschap al jaren op de voet en weet dat interactie tussen het bedrijfsleven en universiteiten op veel vlakken wenselijk is. Het grootste gevaar schuilt er wat haar betreft in dat de titel 'professor' te snel word gegeven.

Belangenconflict

"We zijn een kenniseconomie. De wetenschap is een van de motoren van onze vooruitgang. Ik denk niet dat het aantal hoogleraren een probleem is. Maar het probleem ligt bij de hoogleraren die potentieel een belangenconflict hebben."

Zo is er de bijzonder hoogleraar en de deeltijd-hoogleraar, die ook voor een gedeelte van de week bij een bedrijf werkt. "Als jouw leerstoel wordt betaald door het bedrijf waar je vier keer per week werkt, en een riant salaris verdient, dan ga je natuurlijk niks zeggen in dat onderzoek wat tegen het belang van het bedrijf ingaat. Wetenschap moét onafhankelijk zijn."

Ster advertentie
Ster advertentie