Naar homepage
Wetenschap & Techniek

Millennials zijn niet verwend, ze gaan gebukt onder druk
NTR

foto: Unsplashfoto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Millennials zijn niet verwend, ze gaan gebukt onder druk

Millennials hebben geen beste reputatie: ze staan te boek als verwend, veeleisend, druk en ongecontroleerd. Psycholoog en loopbaanadviseur Nienke Wijnants, die te gast is bij Focus, vindt dat absoluut niet terecht. In haar boek Twintigerstwijfels en dertigersdillemma's breekt ze een lans voor deze generatie.


Leuk werk, veel zelfontplooiing, een fijne relatie, verre reizen en een bruisend sociaal leven: de millennial wil het allemaal. Zijn de twintigers en dertigers van nu dan echt zo verwend? Volgens Nienke Wijnants – zelf trouwens geen millennial – valt dat nogal mee.

"Er is een klein groepje millennials dat het rustiger aan wil doen qua werk, maar wel met het bestedingspatroon van de vorige generatie. Ja, dat kan niet", zegt ze, "maar dat is echt de enige groep millennials die ik verwend durf te noemen."

Veel druk van buitenaf

In plaats van verwend te zijn, gaan veel millennials juist gebukt onder druk van buitenaf waardoor ze het gevoel krijgen dat ze van alles moeten willen, zegt Wijnants.

"Vanuit ouders, leeftijdsgenoten, zichzelf, de maatschappij en de werkgever, komt er zoveel op ze af waarvan ze denken dat ze daar allemaal bij moeten zijn, aan mee moeten doen, het goed voor elkaar moeten hebben, het goed geregeld moeten hebben… Dat is niet zelf willen, geen verwendheid, het is een zware druk van het gevoel hebben te moeten."

Meteen een managementfunctie

Als voorbeeld noemt ze de millennial die bij een groot bedrijf begint te werken en meteen om een managementfunctie vraagt. Volgens Wijnants doen millennials zoiets lang niet altijd omdat ze het zelf willen, maar eerder omdat ze het gevoel hebben dat die mate van ambitie van hen wordt verwacht. En omdat ze denken dat ze anders geen goede indruk maken bij zo’n bedrijf.

Het is vooral de kunst om de verschillende generaties goed met elkaar te laten communiceren, zegt de psychologe. "En dat die millennial echt weet: wat wil ik zelf nou eigenlijk echt? Wil ik wel én-én-én-én, of voel ik de druk van buitenaf?"

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co
Iedere werkdag van 02.00 tot 04.00 uur in Focus
En wanneer je maar wilt in de podcast Focus Wetenschap

Ster advertentie
Ster advertentie