Spraakmakers
KRO-NCRV

Over campagne Zara: 'Niemand dacht: dit lijkt op islamitische begrafenis?'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Over campagne Zara: 'Niemand dacht: dit lijkt op islamitische begrafenis?'

De modeketen Zara heeft de omstreden reclamecampagne teruggetrokken en excuses aangeboden. In de reclame waren poppen ingewikkeld in lakens of te zien zonder ledematen. Pro-Palestijnse activisten riepen op tot een boycot van Zara.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Vooral bezig met cool en edgy

Dat Zara zich vooraf niet bewust leek te zijn van welke associatie deze beelden op zouden kunnen roepen, bevestigt volgens Haroon Ali dat de modewereld niet echt bezig is met nieuws of wat er in de wereld gebeurt. "Ze zijn vooral bezig met wat er cool en edgy uitziet", zegt hij.

Geen politieke boodschap

"Tegelijkertijd zie je wel dat mensen dit soort campagnes heel serieus interpreteren, alsof daar een hele grote boodschap achter zit." Maar die politieke boodschap is er volgens hem niet.

Niemand stond op

Beide leden van het Mediaforum zijn verbaast dat niemand tijdens het maken van de campagne is opgestaan en heeft gezegd dat dit niet kan. "Er was niemand die dacht: dit lijkt op islamitische begrafenis?", vraagt Ali zich af.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Het Mediaforum als podcast!

Wist je dat het Mediaforum ook als podcast te beluisteren is? Dagelijks nemen we in Spraakmakers de dagbladen door en zappen we van talkshow naar talkshow. Journalisten en mediamakers vertellen over hun afwegingen en ze geven tips. Zo mis je niets!

Ster advertentie
Ster advertentie