Achtergrond
Zwart

Hartpatiënt Kimberley Wenas: 'Ik ben mijn dromen als stylist al aan het naleven'

  1. Nieuwschevron right
  2. Hartpatiënt Kimberley Wenas: 'Ik ben mijn dromen als stylist al aan het naleven'

Kimberley Wenas is geboren met de hartafwijking Tetralogie van Fallot. De aandoening werd vlak na haar geboorte ontdekt, wat betekent dat ze al haar hele leven hartpatiënt is en waarschijnlijk ook zal blijven. Dat weerhoudt haar er niet van om haar dromen achterna te gaan. Lara en Nawa Sira gingen met haar in gesprek tijdens 'De Nacht is ZWART'.

Tetralogie van Fallot

Als een baby geboren wordt, is het hart normaliter na 24 uur geheeld. "Ik werd blauw, de artsen en verpleging wisten destijds niet wat er aan de hand was", zegt Wenas. Met een helikopter werd ze vanaf haar geboorteplaats Dordrecht naar het Dijkzigt ziekenhuis (tegenwoordig Erasmus MC) in Rotterdam gevlogen. Ze bleek vier 'bouwfouten' in haar hart te hebben. "Ik ben anderhalf jaar na mijn geboorte in het ziekenhuis gebleven om geopereerd te worden." Wenas moet elk jaar naar de cardioloog voor controle. "Ik ben levenslang hartpatiënt." Na haar eerste operatie op anderhalf jarige leeftijd volgden er nog twee operaties, waarvan de laatste pas een anderhalf jaar geleden is. "Ik heb toen een donorklep gekregen."

Inspiratie styling

Wenas: "Ik doe styling altijd op gevoel, ik volg eigenlijk nooit de trends, maar kijk naar de persoon in kwestie en pas daar mijn styling op aan." Volgens Wenas hangen de keuzes die zij maakt ook af van het medium waar de styling te zien zal zijn.

In 2018 en 2019 werkte Kimberley veel met Kim Feenstra. Wenas: "In die periode heeft mijn oma mij -vlak voordat ze overleed- erg veel steun, afleiding en gespreksstof gegeven." Over de samenwerking met Kim Feenstra zegt ze: "Ik had een jurk die perfect bij haar paste. Kim zei dat ze de jurk niet meer uit wilde doen. Dat is waarom ik styling doe. Kim is van zichzelf al een heel mooi mens en als ik haar zelfverzekerder kan laten voelen, dan heb ik mijn taak verricht."

De liefde voor styling is onbewust gegroeid, haar familie was er ook veel mee bezig. "Ik denk dat het in mijn genen zit, het is een stukje talent en aanleg, dat is een gouden combinatie."

De Nacht is ZWART

Ben je wakker? Elke zaterdag- op zondagnacht tussen 03.00 en 06.00 uur neemt De Nacht is ZWART echt de tijd om de diepte in te gaan op NPO Radio 1. Maatschappelijke, politieke en duurzame problemen worden in het duister belicht.

De Nacht is ZWART

Ster advertentie
Ster advertentie