Wetenschap & Techniek
BNNVARA

Is ruimtevaart vervuilend voor de aarde?

foto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Is ruimtevaart vervuilend voor de aarde?

Het ruimtetijdperk werd ingeluid toen Yoeri Gagarin als eerste man ooit de ruimte in ging. Deze dag, 12 april, staat inmiddels bekend als de internationale dag van de ruimtevaart. Maar wat speelt er zich eigenlijk af boven onze hoofden? Vandaag vertellen Anco van Hal van de Sterrenstof podcast en Hens Zimmerman van de podcast Zimmerman in Space bij Vroeg! alles over de wereldwijde ruimtevaart.

"Wat veranderd is, is dat we nu een volk zijn dat verder kan kijken dan alleen het oppervlak van de aarde". Maar volgens Zimmerman heeft de ruimtevaart stilgestaan. Zo is het bijvoorbeeld 50 jaar geleden sinds we op de maan geweest zijn. Met de recente ontwikkelingen rondom ruimtevaart komen we weer in een stroomversnelling, de mens kijk eindelijk weer naar de maan en verder, aldus Zimmerman.

Ondertussen kunnen we spreken van een nieuw ruimtetijdperk. Deze kenmerkt zich "vooral doordat er nieuwe spelers op de markt zijn", vertelt Zimmerman. De strijd tussen de Verenigde Staten en de Sovjet-Unie heeft zich ontwikkelt naar commerciële partijen die een grote rol willen spelen in de ruimtevaart. "Die zullen ons waarschijnlijk verder brengen dan we 50 jaar geleden geweest zijn."

Ruimtevaart in combinatie met de oorlog in Oekraïne baart veel mensen zorgen, ook omdat er geen wetgeving in de ruimte is. Van Hal vindt juist dat de samenwerking in de ruimte erg goed gaat. In de International Space Station werken Russen en Amerikanen vriendschappelijk samen. Volgens Zimmerman hoeven we ons geen zorgen te maken over de nieuwe 'spacerace', maar wel over het klimaat: "ik denk dat het de komende jaren een hele grote rol zal spelen." Denk bijvoorbeeld aan al het puin in de ruimte.

De ruimte en klimaat

"Er is zoveel gelanceerd de afgelopen decennia dat het een grote vuilnisbelt is en het gevaarlijk is om in een baan rond de aarde te verkeren." Omdat er geen beleid of wetgeving geldt in de ruimte is er niemand verantwoordelijk voor al het puin. “Op dit moment schat de ESA dat er zo’n 36.500 brokstukken om de aarde zweven", vertelt Van Hal. Eigenlijk zijn we ons eigen heelal aan het vervuilen. "Het is wachten tot er een keer een ramp gebeurt" stelt Zimmerman. Het ISS heeft bijvoorbeeld al meerdere keren van baan moeten wisselen om brokstukken te ontwijken.

Ruimtereizen hebben volgens Van Hal en Zimmerman geen enkele gevolgen op ons klimaat. Van Hal snapt het probleem van klimaat en ruimtevaart niet. "Wij kunnen heel veel leren van de ruimtevaart en dingen op aarde beter begrijpen", volgens Van Hal. Hij ziet alleen maar voordelen. "De vervuiling buiten de dampkring hebben we momenteel geen last van op aarde". Op langere termijn ziet het dit ook niet gebeuren.

Luister het hele gesprek terug in de podcast.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

12-4 De nieuwe spacerace - Vroeg!

Ster advertentie
Ster advertentie