Genetisch aangepaste bomen maken papierproductie duurzaam
- Nieuws
- Genetisch aangepaste bomen maken papierproductie duurzaam
Het energieverbruik van de papierindustrie kan flink naar beneden door hout te gebruiken van CRISPR-bomen, ofwel bomen die genetisch zijn veranderd. Deze aangepaste bomen produceren minder lignine, de stof die de papierproductie bemoeilijkt.
#10 - Waarom moeten we zo nodig meer boeken lezen? - Kennis & Co
Papier maak je van het cellulose uit hout, maar dat lukt pas als je het lignine uit het hout hebt verwijderd. Mede door dat intensieve proces gebruikt de papierindustrie veel water en energie, wat in 2021 nog een CO2-uitstoot van 190 miljoen ton opleverde. Door bomen zo aan te passen dat ze minder lignine produceren, kun je dat proces minder energie-intensief maken.
Lignine-productie gehalveerd
Precies dat hebben wetenschappers voor elkaar gekregen, door enkele genen aan te passen in populieren, een veelgebruikte boomsoort voor de productie van papier. Dat deden ze met behulp van de techniek CRISPR-Cas (zie kader). De aangepaste bomen produceerden na een half jaar 49% minder lignine.
CRISPR-Cas is een mechanisme dat werd ontdekt in bacteriƫn. De ontdekkers, Jennifer Doudna en Emanuelle Charpentier, ontvingen er in 2020 de Nobelprijs voor. Het mechanisme maakt het mogelijk om heel precies genen te knippen met een moleculair schaartje, en te vervangen door andere genen.
De wetenschappers zelf voorzien al een duurzaam tijdperk voor de bosbouw. Of dat ook daadwerkelijk gaat gebeuren hangt mede af van de wetgeving rond genetische aanpassing. De EU is tot nu toe zeer terughoudend met toestemming voor deze techniek. Wel heeft de Europese Commissie inmiddels ingestemd met nieuwe wetgeving, die het gebruik van de gen-techniek deels moet gaan toestaan.
Wil je meer weten over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap? Luister dan naar de nieuwe wetenschapspodcast Kennis & Co: