Wetenschap & Techniek
NTR

Water maken uit lucht: het kan!

foto: pxhere
  1. Nieuwschevron right
  2. Water maken uit lucht: het kan!

Het wordt droger en droger op aarde en het tekort van water groter en groter. Die waterschaarste zorgt ook steeds meer voor conflicten. De oplossing voor dit probleem komt misschien wel van kunstenaar en uitvinder Ap Verheggen. Hij ontwikkelde de Sunglacier: een apparaat dat water uit lucht maakt.

Het klinkt een beetje als magie, maar het is gewoon bestaande technologie. Met behulp van zonne-energie kun je een proces op gang brengen waarbij het vocht in de lucht wordt gecondenseerd tot druppels water. De uitvinding van Verheggen is op dit moment te bewonderen in Dubai op de World Expo 2020, die door corona een jaar later begon en nog doorloopt tot maart 2022.

De opstelling die daar staat, genereert per dag 800 tot 1.200 liter water uit de droge woestijnlucht. Maar inmiddels is er ook een mobiele versie van de watermachine, de Droppler 20. Deze units, ontwikkeld in samenwerking met het ministerie van Defensie, kunnen overal geplaatst worden en zorgen voor 20 liter water per dag.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Het systeem maakt gebruik van het principe van de groeiende waterval. Door water in een buis te sproeien, trek je vocht uit de lucht aan. Naarmate de druppels verder naar beneden vallen, groeit hun volume. Door simpelweg gebruik te maken van de zon, de zwaartekracht en lucht, kun je zo al snel beschikken over schoon water.

Het mag duidelijk zijn dat een grootschalige uitrol van deze technologie op veel plekken op de wereld zou kunnen helpen het watertekort te verminderen. Verheggen is dan ook naarstig op zoek naar een investeerder die daarbij kan helpen. Ondertussen werkt hij gewoon door aan nieuwe uitvindingen. Zo is hij momenteel bezig met een rugzak die tijdens het reizen drinkwater produceert.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie