Wetenschap & Techniek

Deze 17e-eeuwse vrouw sprak 14 talen en studeerde aan de universiteit

foto: Jan Lievensfoto: Jan Lievens
  1. Nieuwschevron right
  2. Deze 17e-eeuwse vrouw sprak 14 talen en studeerde aan de universiteit

Als je in de Gouden Eeuw van goede komaf was, dan was de kans groot dat je van Anna Maria van Schurman had gehoord. Van Schurman was een zeer geleerde vrouw die vanwege haar kennis een fenomeen was in de Europese high society.

In de Gouden eeuw verblufte deze vrouw Europese mannen met haar kennis (in 14 talen)


Ze beheerste veertien talen, waaronder niet alleen het Grieks en Latijn, maar ook bijvoorbeeld Ethiopisch, Hebreeuws en Arabisch. “Als mensen haar kwamen bezoeken, stelden ze haar een vraag in het Grieks, om haar een beetje te testen,” vertelt cultuurhistoricus Dirk van Miert in Nieuws en Co, “en dan antwoordde ze in het Hebreeuws.”

College vanachter een gordijntje

Van Schurman was onderdeel van een groot netwerk van Europese geleerden en was in allerlei disciplines thuis. Zo was ze tegelijkertijd taalkundige, theoloog en humanist en hield ze zich daarnaast bezig met dichten, schilderen en muziek.

Niet Aletta Jacobs, maar Van Schurman was de eerste vrouw in Nederland en Europa die aan een universiteit les mocht volgen. Al in 1636 werd ze toegelaten tot de Universiteit Utrecht. Ze zat in de collegezaal wel achter een gordijntje, zodat de mannelijke studenten niet werden afgeleid door haar aanwezigheid.

290 brieven

Onderzoekers van de Universiteit Utrecht hebben nu voor het eerst een overzicht gemaakt van meer dan 290 brieven die Van Schurman naar anderen schreef. Daardoor hopen de onderzoekers een gedetailleerder beeld te krijgen van haar sociale netwerk, vertelt projectleider Van Miert.

Dit artikel is verzorgd door de wetenschapsredactie van NPO Focus.

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co
Iedere dinsdag- op woensdagnacht van 02.00 tot 06.00 uur in Focus

Ster advertentie
Ster advertentie