Wetenschap & Techniek
AVROTROS

Waarom is niemand alert bij een weeralarm?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom is niemand alert bij een weeralarm?

De weeralarmen zijn niet meer van de lucht, maar acteren we voldoende op een alarm?

We gaan er met zijn allen aan

Wij worden verrast door de natuurrampen. De modellen van het Intergovernmental Panel on Climate Change zijn goed in het algemene weersomstandigheden te voorspellen, maar de extremen zoals de droogte in Zuid-Europa en overstromingen zijn verrassend.

En zo werden we twee jaar geleden overvallen door de overstroming in Limburg. Of eigenlijk: we wisten het wel. "We zagen het gebeuren, in de modellen en de praktijk, maar het systeem was niet in staat iets met die waarschuwingen te doen", vertelt prof. dr. Maarten van Aalst in dr Kelder en Co. Hij is hoogleraar klimaat- en rampenbestendigheid bij de Universiteit Twente, Chief Science Officer van het KNMI en hij schrijft mee aan het rapport van het (IPCC), de internationale mega-samenwerking tussen klimaatwetenschappers.

Aanpassen

Het gesprek dat die wetenschappers voeren gaat niet meer alleen meer over het tegengaan van klimaatverandering, want het klimaat is al veranderd. Daarom bespreken de wetenschappers ook de vraag hoe we ons aan klimaatverandering moeten aanpassen. En hoe gaan we om met de schade?

Luister De Jortcast in je favoriete podcast-app

Een podcast die reageert op de hypes en hysterie in de media, met het laatste complementaire wetenschappelijke commentaar op het nieuws. Op basis van een gesprek uit de uitzending van dr Kelder en Co.

Luister De Jortcast en De Jortcast XL via NPO Radio 1 en de andere podcast-apps.

Ster advertentie
Ster advertentie