Wetenschap & Techniek
NOS

Dieren als orgaandonor? 'Dit lijkt mij menselijker dan dieren gebruiken in de bio-industrie'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Dieren als orgaandonor? 'Dit lijkt mij menselijker dan dieren gebruiken in de bio-industrie'

Voor het eerst hebben onderzoekers succesvol een varkensnier bij een mens getransplanteerd, zonder dat het orgaan onmiddelijk werd afgestoten. Wat betekent die doorbraak? En welke ethische vraagstukken dienen zich aan? In Met het Oog op Morgen bespreken Niels Geijsen (hoogleraar ontwikkelingsbiologie en Regeneratieve Geneeskunde bij het Leids UMC) en Nienke de Graeff (bio-ethicus bij het UMC Utrecht) de belangrijkste vragen.

Bekijk hier het gesprek met Niels Geijsen en Nienke de Graeff.

Het transplanteren van een varkensnier naar een mens is 'zeker een mijlpaal', zegt Geijsen. "Dat is in dit geval niet meer gebeurd, omdat het varkensorgaan genetisch is gemanipuleerd." En dat is een belangrijke voorwaarde voor het slagen van de operatie, want het lichaam stoot het orgaan anders af. "Dan is het orgaan binnen een paar minuten al dood.

De onderzoekers hebben een molecuul, een suikergroep, uitgeschakeld die wel bij varkens voorkomt en niet bij mensen. "Omdat wij dat niet hebben, hebben wij antilichamen tegen dat molecuul. Dan stoten we dus de varkenscellen af. Als je dat molecuul uitzet, gaan die varkenscellen er meer uitzien als mensencellen." En stoot het lichaam ze dus niet af.

Alternatieven

Toch betekent de doorbraak niet dat mensen nu massaal varkensnieren zullen krijgen als zij een donor nodig hebben. Het orgaan bleef maar 54 uur werken. "Ik denk niet dat een varkensorgaan heel lang mee zal gaan in een patiënt. Al zal het ook niet hierbij blijven."

Voor mensen in acuut gevaar, kan het wel een tussentijdse oplossing worden, vindt bio-ethicus De Graeff. "Er zijn weinig alternatieven. Het zou mooi zijn als er een andere oplossing komt (waarbij geen dieren nodig zijn), maar hebben nu een groot probleem."

Ze wijst daarom op het gebruik van dieren in het algemeen. "Je moet niet met twee maten meten. Als je dieren gebruikt voor menselijke doeleinden, dan lijkt mij het doel om lijden en streven bij mensen te voorkomen een stuk meer nastrevenswaardig dan dieren gebruiken in de bio-industrie voor een lapje vlees."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie