Wetenschap & Techniek
NOS

Nederlands meetinstrument stelt grote hoeveelheden methaan vast in atmosfeer boven Texas

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Nederlands meetinstrument stelt grote hoeveelheden methaan vast in atmosfeer boven Texas

Bij het grootste olieproducerende gebied van de Verenigde Staten lekt bijna drie keer zoveel methaan weg als eerder werd gedacht. Het lek bij de Permian Basin in Texas en New Mexico werd ontdekt door het Nederlandse meetinstrument TROPOMI. Methaan is een sterk broeigas: het is ruim dertig keer zo sterk als CO2.

Groot methaanlek in Amerikaans oliegebied

Eén van de onderzoekers die het lek heeft ontdekt is hoogleraar Ilse Aben. In NOS Met het Oog op Morgen legt ze uit hoe het instrument precies werkt. "Met het TROPOMI ruimte-instrument meten we wereldwijd de aanwezigheid van allerlei stoffen in de atmosfeer. Die stoffen absorberen licht in verschillende kleuren. Daaraan kun je dan zien hoeveel van die stof in de atmosfeer zit."

Het instrument is technologisch zeer geavanceerd. "Dit is echt een technologisch hoogstandje waar we trots op mogen zijn." Het meet dus onder andere de hoeveelheid methaan in de atmosfeer. Uit die metingen blijkt dat boven het grootste olieproductiegebied van de Verenigde Staten grote hoeveelheden van dit broeikasgas aanwezig zijn.

Methaan als energiebron

Methaan is net als CO2 een broeikasgas. "Voor de opwarming van de aarde draagt CO2 iets meer dan helft bij. Methaan is een goede tweede met een kwart", zegt Aben. Het gebied waar de grote hoeveelheden zijn vastgesteld is de afgelopen tien jaar verviervoudigd in olieproductie.

Dat er methaan vrijkomt bij olieproductie is onvermijdelijk, vertelt Aben. "De slordigheid zit hem erin wat je daarna ermee doet." Het is mogelijk om methaan op te slaan en te hergebruiken als energiebron. "Maar dat vereist wel investeringen."

Die investeringen ontbreken voorlopig nog. De onderzoekers hopen dat de nieuwe resultaten leiden tot verandering. "Van de president moeten we het misschien niet hebben, maar ik heb goede hoop dat dit uiteindelijk tot actie gaat leiden."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie