Wetenschap & Techniek
NOSNTR

'Eikenprocessierups hou je in toom met natuurlijke vijanden'

foto: pixabayfoto: pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Eikenprocessierups hou je in toom met natuurlijke vijanden'

Gif en het wegzuigen van nesten helpt op de korte termijn tegen de eikenprocessierups. Maar voor de lange termijn zullen we de natuurlijke vijanden van de rups moeten inzetten. En al die lange eikenlanen helpen ook niet echt.

Eikenlanen zijn snelwegen voor eikenprocessierupsen

“"We hebben in Nederland ontzettend veel eikenlanen. Die lopen van Limburg en Brabant tot het noorden van het land. Dat zijn gewoon snelwegen voor de eikenprocessierupse"”, vertelt Jurriën van Deijk. Hij is projectleider nachtvlinders bij de Vlinderstichting en doet onderzoek naar de eikenprocessierups.

Meer diversiteit gewenst

Hij ziet dat sommige gemeenten al experimenteren met het door elkaar plaatsen van verschillende boomsoorten, bijvoorbeeld door lindes en iepen tussen de eiken te plaatsen. "Maar helaas zie je in heel veel gemeenten dat ze toch weer een eentonige eikenlaan aanplanten."

Ook het inzetten van natuurlijke vijanden kan helpen om de eikenprocessierups op de lange termijn onder controle te houden. De rups heeft meerdere natuurlijke vijanden, van sluipwespen en sluipvliegen tot kevers, larven en zelfs een vogeltje als de koolmees.

Het probleem is dat de larven van de sluipwespen en sluipvliegen vaak in de nesten van de eikenprocessierups zitten. Door de nesten weg te zuigen, verwijder je dus ook de natuurlijke vijand. Op de korte termijn merk je dat niet, maar voor de lange termijn is het geen oplossing.

Bloemrijke bermen

Wat wel kan helpen, is het aanleggen van bloemrijke bermen rond de eikenbomen. “Op bloemrijke kruidenmengsels komen meer insecten af,” aldus Van Deijk, “waaronder waarschijnlijk ook de natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups. We hopen dat de populaties van de natuurlijke vijanden zo groot worden, dat daarmee de eikenprocessierups wordt onderdrukt. Dat is een onderzoek dat we aan het doen zijn in de provincie Gelderland.”

"Er echt vanaf komen zullen we nooit"

Zijn die natuurlijke vijanden afdoende? “We denken inderdaad dat we de eikenprocessierups met natuurlijke vijanden een beetje in toom kunnen houden – want er echt vanaf komen zullen we nooit. Het is een soort die van oorsprong in Nederland voorkomt. Vroeger was ie wel een stuk minder algemeen dan nu, maar de laatste jaren rukt ie erg hard op. Dat heeft waarschijnlijk ook te maken met de klimaatverandering. Deze soort houdt van een wat warmere omgeving.”

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co
Iedere werkdag van 02.00 tot 04.00 uur in Focus
En wanneer je maar wilt in de podcast Focus Wetenschap

Ster advertentie
Ster advertentie