Wetenschap & Techniek

Fictief tribunaal oordeelt of Monsanto slachtoffers maakt

foto: Pixabay.comfoto: Pixabay.com
  1. Nieuwschevron right
  2. Fictief tribunaal oordeelt of Monsanto slachtoffers maakt

[KRO-NCRV] De Amerikaanse biotechnologische multinational Monsanto wordt dit weekeinde beoordeeld op schending van mensenrechten en ecocide ofwel schending van het ecosysteem. De producent van zaden en andere landbouwproducten wordt niet door een echte rechtbank beoordeeld maar door een volkstribunaal. Een van de organisatoren van het tribunaal lichtte de aanklacht toe in De Ochtend van KRO-NCRV.

Het oordeel van dit tribunaal is dus niet rechtsgeldig, ook al doen er vijf ‘echte’ rechters aan mee. Toch vindt organisator Tjerk Dalhuisen dit tribunaal van groot belang: "Het geeft slachtoffers van Monsanto’s praktijk juridische handvatten waarmee ze in hun eigen land naar de rechter kunnen stappen. De bewijslast in dit soort zaken is heel ingewikkeld. En tegen het leger aan juristen en advocaten van multinationals staan slachtoffers vaak machteloos."

Monsanto gaat niet in op de uitnodiging voor het volkstribunaal. Directeur corporate affairs bij Monsanto, Debbie de Wagenaar, vindt dat het tribunaal veel te veel de suggestie wekt van een reguliere rechtszaak, zei ze in De Ochtend.

'Enorme schade aan mens en milieu'

Organisator Tjerk Dalhuisen heeft dertig slachtoffers uit de hele wereld uitgenodigd om een getuigenverklaring af te leggen. Hij noemt als voorbeeld de situatie in Zuid Amerika: "Daar is enorme schade aangericht aan mensen en milieu bij de teelt van soja en het gebruik van de onkruidverdelger RoundUp, een product van Monsanto."

Schaarste en honger

"Monsanto bedrijft moderne landbouwtechnologie, belangrijk voor de wereldwijde voedselvoorziening", betoogt directeur De Wagenaar. "Er is schaarste en honger, elke dag komen er 209.000 mensen bij. Dat los je niet op met traditionele landbouw." Volgens Dalhuisen heeft die moderne landbouwtechnologie geen toekomst: "Honger heeft te maken met een verdelingsprobleem. Het is mogelijk om zonder schadelijke stoffen, op andere manieren dus, genoeg voedsel te produceren."

Luister hier het gesprek over Monsanto terug:

Zondag komt het volkstribunaal met een oordeel over Monsanto.

Ster advertentie
Ster advertentie