Naar homepage
Wetenschap & Techniek

Werd de wolf hond dankzij ons overtollige jachtvlees?
NTR

foto: pxherefoto: pxhere
  1. Nieuwschevron right
  2. Werd de wolf hond dankzij ons overtollige jachtvlees?

Wolven werden honden omdat jager-verzamelaars vlees aan ze gaven dat over was van de jacht. Daardoor werden de wolven mak, en ontwikkelden ze zich langzamerhand tot honden, denken Finse onderzoekers.

Hoe wolven precies zijn gedomesticeerd, daar breken wetenschappers zich al een tijdje het hoofd over. Wanneer het is gebeurd, is wel ongeveer bekend: tussen de 27.000 en 40.000 jaar geleden. Daarmee is de wolf het enige dier dat is gedomesticeerd voordat de mens landbouw ging bedrijven. Maar hoe gebeurde het, en waarom? Temden we de wolven omdat het handig was voor de jacht, of werden ze langzamerhand tam omdat ze lekker meepeuzelden van het vlees dat de mensen buitmaakten?

{youtube url="https://www.youtube.com/watch?v=cF__a9daIUI" start="false"}

Maria Lahtinen en haar collega's denken dat er in de ijstijd heel veel 'schoon' vlees - zonder al te veel vet - beschikbaar was. Wolven houden het daar maanden op uit, omdat ze voornamelijk eiwitten nodig hebben. Mensen daarentegen hebben meer verschillende voedingsstoffen nodig. Daarom ligt het volgens Lahtinen voor de hand dat de mensen soms vlees over hadden, wat ze met de wolven konden delen, schrijft ze in Nature Scientific Reports.

Geadopteerde wolvenpuppy

Dat zou dan het beginpunt van de domesticatie zijn geweest. Daarna hebben mensen wellicht wolvenpuppy's geadopteerd die geen ouders meer hadden. Die zouden zijn gehouden als een soort huisdieren, die op een gegeven moment ook konden meehelpen met de jacht.

Het moge duidelijk zijn dat er geen keihard bewijs is voor deze theorie. Maar de onderzoekers proberen hun werk wel cijfermatig te onderbouwen. Zo berekenden ze bijvoorbeeld hoeveel vlees er destijds beschikbaar moet zijn geweest in de winters, gebaseerd op het aantal prooidieren dat destijds leefde.

Hoe temt de mens dieren? NPO Focus legt het uit in een uitgebreid beeldverhaal.

Luister ook:

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Dagelijks tussen 17.00 en 18.30 uur in Nieuws en Co
Iedere werkdag van 02.00 tot 04.00 uur in Focus
En wanneer je maar wil in podcast Focus Wetenschap

Ster advertentie
Ster advertentie