Binnenland

Nationale E-bike Test van Fietsenwinkel.nl rammelt

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Nationale E-bike Test van Fietsenwinkel.nl rammelt

[AVROTROS] Er zijn twijfels bij de Nationale E-bike Test van Fietsenwinkel.nl. De test wordt in het buitenland hergebruikt waarbij dezelfde testers een andere naam krijgen. Fietsen die goed uit de test komen blijken van een merk te zijn dat van hetzelfde moederbedrijf is als Fietsenwinkel.nl. Foto's die tijdens de testdag zijn gemaakt zijn digitaal gemanipuleerd.

Het seizoen om te fietsen is aangebroken en het vakantiegeld wordt deze maand weer gestort, dus een mooie gelegenheid om je te oriënteren op een elektrische fiets. Een goede leidraad is een test, zoals die van de Fietsersbond, AD, ANWB, Consumentenbond of de Nationale E-bike Test, althans dat zou het moeten zijn. Kan je blindelings vertrouwen op een test?

Erik mailde ons zijn verhaal dat zijn moeder op zoek was naar een elektrische fiets. Ze kwam daarbij op Elektrischefietsen.com dat zichzelf een "redactioneel platform" over elektrische fietsen noemt. Op de site is te lezen dat het geen elektrische fietsen verkoopt en geen offline fietsenwinkels heeft. Wel staan er veel merken en types. Wie wil weten waar die fietsen te koop zijn, komt bij elke fiets op Fietsenwinkel.nl terecht. Erik zag daar dat zij de Nationale E-bike Test 2018 hadden en daarbij viel het op dat fietsen van het merk Brinckers opvallend goed uit de test kwamen. In de categorie e-bikes met middenmotor blijkt de Brinckers Bretagne M8 de winnaar, bij de e-bikes met middenmotor staat de Brinckers Brooklyn F7 op twee. Ook in de categorie transportfietsen scoort een fiets van Brinckers goed, want de Baker F3 eindigt op de derde plek.

De website Elektrischefietsen.com is onderdeel van International Bike Group. Daar vallen ook Fietsenwinkel.nl en fietsenfabrikant Brinckers onder. Allemaal van hetzelfde overkoepelende bedrijf.

Onafhankelijk testpanel?

De Nationale E-bike Test is een fietsentest waarbij 66 verschillende e-bikes worden getest. "Dat zijn fietsen die we zelf verkopen", zegt Mark de Vos van International Bike Group. Het testpanel van de Nationale E-bike Test is een onafhankelijk panel, maar in de praktijk blijkt het om klanten van Fietsenwinkel.nl te gaan. Het panel bestaat uit Hans, Peter, Claudia, Marieke, Frank en Raymond. Jurist Matthias de Bruyne van Data Driven Marketing Association zet zijn vraagtekens bij de onafhankelijkheid van een zeskoppig testpanel. "Je kan je afvragen of je kan spreken van een goede test als er slechts zes mensen testen die klant zijn bij Fietsenwinkel.nl. Worden ze betaald of hebben ze wellicht een voorkeur?"

Fietstest blijkt gerecycled

Er is weinig sprake van een nationale test, ontdekte de redactie. De test is hergebruikt in Denemarken en Zweden waar International Bike Group eigenaar is van HelloRider, het Scandinavische broertje van Fietsenwinkel.nl. De websites van HelloRider en Fietsenwinkel.nl zijn, op de vertaling na, gelijk. International Bike Group heeft de Nationale E-bike Test uitgevoerd in Nederland bij een filiaal van Fietsenwinkel.nl in Almere aan de Oliemolenstraat.

Namen testers zijn veranderd

International Bike Group noemt de test in Denemarken 'National Elcykeltest 2018' en in Zweden 'Sveriges Elcykeltest 2018'. Radar Radio ontdekte dat op de Deense en Zweedse websites exact dezelfde testers worden gebruikt, alleen blijken de namen te zijn veranderd van alle testers om de indruk te wekken dat deze mensen Deens of Zweeds zijn. De beschrijvingen bij hun profielfoto's blijken te zijn veranderd.

Testuitslag niet hetzelfde ondanks 'zelfde testers'

Ook is de testuitslag anders. Bij de middenmotor wint de Brinckers Bretagne M8, bij de voorwielmotor is de Brinckers Brooklyn een plekje gedaald. Eindigde de Brinckers Baker F3 bij de transportfietsen in Nederland nog op drie, in Zweden staat Baker F3 op plek vier, in Denemarken zelfs op plek vijf. Ook staan er andere merken en types in de Deense en Zweedse testen. Opmerkelijk, want je zou verwachten dat de testuitslag hetzelfde is aangezien dezelfde testers gebruikt worden, er op dezelfde locatie is getest met dezelfde fietsen als bij de Nederlandse test. Jurist De Bruyne zegt dat dat vragen oproept. "Dit wekt de indruk dat niet alles authentiek is door dezelfde profielfoto's te gebruiken onder andere namen."

Alleen maar positieve recensies

Wie wil kijken hoe de fietsen van Brinckers uit de test worden beoordeeld, zal zien dat er louter positieve beoordelingen zijn. De redactie spitte vierhonderd reacties door bij drie Brinckersfietsen (die goed scoorden in de test) en kwam geen enkele negatieve recensie tegen. Negatieve recensies van de redactie en jurist De Bruyne werden niet geplaatst. "Het lijkt erop dat Fietsenwinkel.nl reacties filtert waardoor alleen positieve reacties worden gepubliceerd." De Bruyne vertelt dat de Autoriteit Consument & Markt enkele jaren geleden onderzoek heeft gedaan naar de betrouwbaarheid van consumentenreviews op internet. "Het verwijderen van negatieve reviews zonder dit te vermelden kan misleidend zijn, omdat er zo een onvolledig en vertekend beeld van het product kan ontstaan bij potentiële klanten."

Stockfoto's op website Brinckers

Consument Erik, die de redactie op de hoogte stelde, constateert dat ook op de website van Brinckers louter positieve reviews te vinden zijn. Als voorbeeld noemt hij die van Marie-Louise uit Beesd en Dennis uit Warmond. Hij zegt: "daar bleek helemaal niks van te kloppen. Die fotootjes waren in ieder geval nepfoto's". Dat blijkt correct, want Brinckers gebruikt stockfoto's. Dennis uit Warmond heet op een andere website Gregory Mitchel uit Zwitserland, Michael M uit Toronto, Alex Winslow, Dmitry Voronin en Alexander Pushkarev. Marie-Louise uit Beesd staat op buitenlandse websites als Robin, Jennifer Reich, Carrie Pollock en 'volwassen vrouw met glimlach' op Shutterstock.

Ook andere klanten, zoals Huub en Josiene van Kleef uit Overveen, Mirjam de Roode-Schaverman uit Soest en Sabine de Reuver uit Drachten, zijn niet te vinden. Google verwijst telkens naar Brinckers.

Mag een bedrijf neprecensies plaatsen?

"Nee, dat mag niet", zegt jurist De Bruyne van DDMA. De wet stelt in artikel 193g in boek 6 van het Burgerlijk Wetboek dat het misleidend kan zijn als bedrijven zich op bedrieglijke wijze voordoen als consument. "Het is verboden om je als handelaar voor te doen als consument. Dit is het geval als je als winkelier op je eigen website nepreviews plaatst of laat plaatsen. Je doet je dan voor als consument." De Bruyne zegt dat het verboden is als het er toe leidt dat consumenten een besluit nemen dat ze anders niet hadden genomen. "Dit is een reëel risico wanneer nepreviews een kunstmatig positief beeld schetsen."

Wat kan je doen als consument?

Consumenten die vermoeden dat een bedrijf nepreviews plaatst of negatieve ervaringen weigert kunnen zich melden bij de Reclame Code Commissie. Die doet vervolgens onderzoek en een uitspraak dat een bedrijf bepaalde zaken moet aanpassen of niet. "Deze uitspraken kennen veel gezag en worden vrijwel altijd door de adverteerder opgevolgd." Dat is volgens De Bruyne in 98 procent van de zaken het geval. Bij twee procent volgt het bedrijf de uitspraak van de Reclame Code Commissie niet op. "Dan wordt de zaak overgeheveld aan de Autoriteit Consument & Markt die boetes kan uitdelen."

Als bedrijven zich voordoen als consument en neprecensies plaatsen over eigen producten, of een ander betaalt om een positieve review te plaatsen zonder dit erbij te vermelden, dan is er sprake van misleiding.

Reactie International Bike Group

Mark de Vos is van International Bike Group, het overkoepelende bedrijf van Fietsenwinkel.nl, Elektrischefietsen,com en Brinckers. De Vos reageert dat hij met zijn Zweedse en Deense collega's "gaat bespreken hoe een en ander is ingestoken" als het gaat om dezelfde foto's met andere namen bij de testers. De Vos zegt dat er een onafhankelijk testpanel is gekozen uit een oproep die is gedaan aan mensen die e-bikes willen testen. "Diezelfde testers hebben in Amsterdam ook fietsen getest voor de Deense en Zweedse markt." De Vos denkt dat er pseudoniemen zijn gekozen voor Denemarken en Zweden. "Ik denk dat we daar op terug moeten komen. We willen er wel zo transparant mogelijk over zijn en ik denk dat het daarom ook wel goed is om de namen van onze testpanelleden te gaan wijzigen naar de Nederlandse namen."

Over de negatieve reviews die niet worden geplaatst zegt De Vos dat dat niet hun beleid is. Hij gaat uitzoeken wat er aan de hand is. Als er negatieve reviews binnenkomen gaat International Bike Group eerst kijken wat de review inhoudt om vervolgens contact op te nemen met de klant en te kijken wat er aan (het probleem red.) gedaan kan worden. De Vos gaat verifiëren of de reviews op de website van Brinckers echte reviews zijn. "Als dat het geval is, waar ik vanuit ga, gaan we ze laten staan."

International Bike Group heeft de test verwijderd van HelloRider.dk en HelloRider.se nadat Radar belde met De Vos op donderdag 3 mei 2018. Op Fietsenwinkel.nl staat de test nog wel.

Hoe herken je nepreviews?

75 procent van de online shoppers leest online recensies. Hoe kan je als consument dan neprecensies herkennen en wat zijn precies de regels? In dit artikel kan je daar meer over lezen.

Stappenplan: waar worden foto's overal gebruikt?

Zie je een foto bij een recensie van iemand en wil je controleren of die foto op meer websites is geplaatst? Via onderstaand stappenplan kan je checken of de foto vaker voorkomt op internet.

  1. Ga naar Google Images.
  2. Klik op het camera-icoon.
  3. Voer de url in of upload de foto die je wil controleren.

Als de foto vaker is geüpload, dan laat Google je zien op welke websites dat is.

International Bike Group heeft de test inmiddels verwijderd van HelloRider.dk en HelloRider.se. Op Fietsenwinkel.nl staat de test nog wel.

Update 7 mei 2018

International Bike Group heeft de redactie een uitgebreide schriftelijke reactie gestuurd. Deze is hier te lezen.

Nationale E-bike Test van Fietsenwinkel.nl rammelt

Reageren?

Dat kan onder dit artikel op de website van Radar of plaats een reactie op de Facebookpagina van Radar. Dit artikel en meer consumentennieuws in je mailbox? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief van Radar.

Ster advertentie
Ster advertentie