Wetenschap & Techniek
NTR

Zomerlezen in het Donker: R.I.P. Heelal

foto: pixabayfoto: pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Zomerlezen in het Donker: R.I.P. Heelal

Wordt het de hittedood? Klapt het heelal uit elkaar, of stort het juist ineen? Of is het plotseling verdwenen? In R.I.P. Heelal - Over het einde van het universum verkent natuurkundige Ans Hekkenberg de verschillende manieren waarop het universum uiteindelijk zal ophouden te bestaan.

#82 - Ans Hekkenberg - R.I.P. Heelal: Over het einde van het universum - Lezen in het Donker

"Alle mooie dingen die wij bedenken en maken – kunst, wetenschap, literatuur, de hele mikmak – zijn gedoemd om binnenkort weer te verdwijnen." Deze opbeurende woorden vormen de tweede zin in het boek R.I.P. Heelal, waarover schrijver Ans Hekkenberg vertelde bij Focus Radio.

Lezen in het Donker

Lezen in het Donker is al twee jaar een vast onderdeel van Focus Radio, het wetenschaps- en geschiedenisprogramma op NPO Radio1. Schrijvers van recente non-fictieboeken praten daarin een uur lang over hun boek, lezen er uit voor en nemen hun eigen favoriete muziek mee.

Focus blikt deze zomer terug op een aantal van de leukste afleveringen van Lezen in het Donker. Om naar te luisteren op het strand of in je hangmat – of als inspiratiebron voor een mooi vakantieboek.

Opgeslurpt of diepgevroren

Maar gelukkig duurt dat nog een tijdje. Miljarden en miljarden jaren, tot lang nadat de mens is uitgestorven. Met uitzondering van één scenario, The Big Slurp. In dat scenario kan het universum van het ene op het andere moment ophouden te bestaan, omdat een soort kosmische disbalans opeens wordt hersteld. Maar het voordeel daarvan is dan weer dat we er helemaal niets van zullen merken, omdat het met de snelheid van het licht gebeurt.

In haar boek zet Hekkenberg nog meer scenario's op een rijtje, van een heelal dat uit elkaar spat, juist ineenstort of steeds opnieuw ontstaat. Maar de meest fascinerende mogelijkheid bewaart ze tot het einde. Want misschien gaat de mens er wel in slagen om zelf een heel nieuw universum te scheppen. Of beter: om het geboren te laten worden.

Baby-universum

De truc zou zijn om een soort vacuüm-bubbel te laten ontstaan. Dat is onder normale omstandigheden een levensgevaarlijk ding dat de natuurwetten op zijn kop zet en alles wegvaagt. Maar als het onder de juiste omstandigheden ontstaat, kan het zorgen voor het ontstaan van een baby-universum, waarin de hele evolutie weer opnieuw zou kunnen beginnen.

Nieuwsgierig geworden? Zoek dan zelf door de inmiddels 86 afleveringen van Lezen in het Donker.

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Dagelijks tussen 17.00 en 18.30 uur in Nieuws en Co
Iedere werkdag van 02.00 tot 04.00 uur in Focus
En wanneer je maar wil in podcast Focus Wetenschap

Ster advertentie
Ster advertentie