Wetenschap & Techniek
NOSNTR

Nobelprijs Scheikunde voor onderzoek naar evolutie van eiwitten

foto: NPO Radio 1foto: NPO Radio 1
  1. Nieuwschevron right
  2. Nobelprijs Scheikunde voor onderzoek naar evolutie van eiwitten

De Nobelprijs voor Scheikunde is vandaag toegekend aan Frances Arnold, George Smith en Gregory Winter voor hun onderzoek naar de gecontroleerde evolutie van eiwitten.

De Nobelprijs voor chemie 2018: spelen met evolutie

De Amerikaanse Frances Arnold, die de helft van de prijs ontvangt, doet onderzoek naar hoe we enzymen (eiwitten die chemische reacties veroorzaken) op een gerichte manier kunnen laten evolueren. Op basis van haar bevindingen kunnen bijvoorbeeld biobrandstoffen en medicijnen worden gemaakt.

George Smith (VS) en Gregory Winter (VK) delen de andere helft van de prijs. Smith ontdekte een manier waarop we bacteriofagen – kleine virussen die bacteriën aanvallen – kunnen gebruiken om nieuwe eiwitten te laten evolueren. Winter bouwde op deze bevindingen voort om nieuwe geneesmiddelen te ontwikkelen.

Andere Nobelprijzen

Aan de Nobelprijs is – behalve een medaille en prestige – een geldbedrag van zo'n 870.000 euro verbonden. De prijs wordt op 10 december uitgereikt.

Eerder deze week werd de Nobelprijs voor Geneeskunde toegekend aan James P. Allison en Tasuku Honjo voor hun onderzoek naar immuuntherapie tegen kanker. De Nobelprijs voor Natuurkunde gaat naar Arthur Ashkin, Gérard Mourou en Donna Strickland voor hun onderzoek naar lasers. Vrijdag wordt de winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede bekendgemaakt; de prijs voor de Economie volgt volgende week.

Dit artikel is verzorgd door de wetenschapsredactie van NPO Focus.

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co
Iedere dinsdag- op woensdagnacht van 02.00 tot 06.00 uur in Focus
En wanneer je maar wilt in de podcast Focus Wetenschap

Ster advertentie
Ster advertentie