Wetenschap & Techniek
NOSNTR

Deze papegaaien trappen niet in de dubbele bodem van een fles

foto: Amalia Bastosfoto: Amalia Bastos
  1. Nieuwschevron right
  2. Deze papegaaien trappen niet in de dubbele bodem van een fles

Kea's - Nieuw-Zeelandse papegaaien - blijken verrassend goede kansberekenaars te zijn. Ze snappen niet alleen welke uitkomsten waarschijnlijk zijn, ze handelen daar ook naar. Zelfs een dubbele bodem in een glazen pot brengt ze niet van de wijs.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De kea's moesten steeds de zwarte blokjes kiezen die afkomstig waren uit een pot met daarin zwarte en oranje blokjes. De onderzoekers haalden steeds blokjes uit de potten, op zo'n manier dat de vogels niet konden zien welk blokje ze kozen. Vervolgens moesten de vogels kiezen tussen twee gesloten handen met daarin een blokje. Kozen ze de zwarte, dan kregen ze iets lekkers te eten.

Al snel leerden ze te kiezen voor de hand die in de pot met de meeste zwarte blokjes had gegraaid. Statistische inferentie, noemen wetenschappers dat vermogen om conclusies te trekken uit onvolledige informatie. Dat vermogen was tot nu toe alleen aangetroffen bij mensen en mensapen, schrijven de onderzoekers in Nature Communications.

Niet van de wijs te brengen

De onderzoekers probeerden de kea's op verschillende manieren van de wijs te brengen. Zo brachten ze bijvoorbeeld een dubbele bodem aan in een van de glazen potten. Onder die bodem stopten ze allemaal oranje blokken, zodat er in de pot in zijn geheel meer oranje blokjes zaten. De kea's hadden echter haarfijn in de gaten dat er in het bovenste deel toch echt meer zwarte blokjes zaten.

Sommige onderzoekers pakten elke keer zwarte blokjes, ook als er voornamelijk oranje blokjes in de pot zaten. De kea's waren niet onder de indruk: ze snapten al snel dat sommige mensen een bepaalde voorkeur hadden, en pasten daar hun gedrag op aan.

Quote

Ik had niet verwacht dat ze net zo goed zouden scoren als chimpansees

Amalia Bastos

Onderzoeker Amalia Bastos heeft wel een idee waar de kea's hun talenten vandaan hebben: "Kea's hebben een complexe sociale structuur", legt ze uit. "Er leven veel individuen in een groep, en die kunnen komen en gaan als zoals het ze uitkomt. Dat betekent dat ze de identiteit van veel individuen moeten onthouden. Ze interacteren met al die individuen, en ze moeten al die interacties onthouden."

Toch kwam de uitkomst van het onderzoek voor Bastos nog als een verrassing: "Kea's zijn heel intelligent, maar ik had niet verwacht dat ze net zo goed zouden scoren als chimpansees".

Papegaaien: Panda's in een kooitje

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Dagelijks tussen 17.00 en 18.30 uur in Nieuws en Co
Iedere werkdag van 02.00 tot 04.00 uur in Focus
En wanneer je maar wil in podcast Focus Wetenschap

Ster advertentie
Ster advertentie