Wetenschap & Techniek

Vanavond even omhoog kijken: Saturnus en Jupiter vormen heldere ster

NOS
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Vanavond even omhoog kijken: Saturnus en Jupiter vormen heldere ster

Wie vanavond even naar boven kijkt, kan als het goed is een 'grote conjunctie' zien. De planeten Jupiter en Saturnus staan heel dicht bij elkaar en vormen samen een heldere stip. "Het gebeurt heel zelden dat we dit kunnen zien", zegt planeetonderzoeker Daphne Stam in NOS Met het Oog op Morgen.

Van een conjunctie is sprake als planeten samen op één lijn staan, vanaf de aarde gezien. Vanavond is dat dus het geval met Jupiter en Saturnus, de twee grootste planeten van ons zonnestelsel.

De laatste keer dat de planeten zó dicht bij elkaar stonden, is honderden jaren geleden, vertelt Stam. "De laatste keer dat mensen dit konden zien was in 1226, de tijd dat de Notre Dame werd gebouwd."

Ook toen keken mensen naar boven, zegt de onderzoeker. "Mensen weten al heel lang dat dit regelmatig voorkomt. Ze dachten vroeger dat het iets bijzonders betekent. Er werd ook voorspeld wanneer dit weer zou gebeuren, maar mensen wisten niet dat het om twee planeten ging."

Wees op tijd

Om de conjunctie te zien moet je goed naar de horizon kijken, legt Stam uit. Maar je moet wel op tijd zijn. "Als de zon onder is en het wordt een beetje donker, moet je naar het zuidwesten kijken. Rond een uur of zes zijn ze te zien. Maar als het acht uur is, zijn ze al onder de horizon verdwenen."

Mogelijk zijn de planeten door bewolking niet (goed) te zien. Maar niet getreurd. Ook later deze week zijn ze nog samen te zien. "Ze zijn al een hele tijd op weg naar elkaar toe. En het duurt ook even tot ze weer van elkaar af zijn."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie