De revolutie die het UMC Utrecht in gang hoopt te zetten
- Nieuws
- De revolutie die het UMC Utrecht in gang hoopt te zetten
Onderzoekers zijn de publicatiedwang zat. Steeds vaker pleiten wetenschappers ervoor om bij de verdeling van geld meer te letten op de maatschappelijke relevantie van het onderzoek. Het UMC Utrecht experimenteert met een nieuw systeem.
De Gezondheidsraad schreef recentelijk in een rapport dat de maatschappelijke relevantie van onderzoek te weinig wordt meegenomen in de beoordeling van onderzoeksvoorstellen. Bij het beoordelen van een onderzoeksvoorstel wordt eerst gekeken hoeveel de onderzoeker al heeft gepubliceerd. Als dit te weinig is, krijgt de onderzoeker geen geld om zijn onderzoek uit te voeren. Decaan Frank Miedema en strategisch adviseur Rinze Benedictus van het UMC Utrecht gooien het roer om.
Onderzoek dichtbij de patiënt
Miedema: "We zijn veel waarde gaan hechten aan publicaties. Daardoor zijn onderzoekers daar op in gaan spelen. Maar op die manier krijg je een scheve aandacht voor welk onderzoek belangrijk wordt gevonden."
Heel veel onderzoek wat heel belangrijk is komt niet in wetenschappelijke tijdschriften als Nature, Science en The Lancet. Miedema: "Onderzoek naar ouderen bijvoorbeeld, komt niet in dat type tijdschriften, omdat die tijdschriften een andere focus hebben. Maar het is wel belangrijk dat dat onderzoek naar ouderen gedaan wordt. We hebben veel meer onderzoek nodig dat dicht bij de patiënt ligt. We moeten iets doen aan de scheefgroei die is ontstaan".
Experiment bij het UMC
Het UMC Utrecht experimenteert nu al met andere methodes van de verdeling van onderzoeksgeld. Zo wordt er bij het aanstellen van nieuwe onderzoekers meer gekeken naar de maatschappelijke betrokkenheid en minder naar het aantal publicaties. Nieuwe promovendi schrijven een essay, waarin ze schrijven hoeveel tijd zij zullen stoppen in het lesgeven en welke toepassingen zij zien voor nieuwe behandelingen.
En hoe zit het dan met Ben Feringa die pleitte om meer geld te besteden aan fundamenteel onderzoek? Miedema: "Ook Feringa laat onmiddellijk zien dat zijn onderzoek toegepast kan worden in de werkelijkheid. Wetenschap is er uiteindelijk voor om de wereld beter te maken. Voor de good life, noem ik dat".
Luister hier het interview terug in Nieuws en Co met initiatiefnemer en decaan prof. Frank Miedema:
Dit artikel is verzorgd door de wetenschapsredactie van De Kennis van Nu (NTR).