Wetenschap & Techniek
NOSNTR

Biomassa: duurzame energiebron of juist vervuilend?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Biomassa: duurzame energiebron of juist vervuilend?

Nederland investeert miljarden in biomassacentrales om de klimaatdoelen te kunnen halen. Maar volgens sommige wetenschappers is biomassa juist heel slecht voor het milieu. Waarom zijn de meningen zo verdeeld?

De wetenschap is diep verdeeld over nut en noodzaak van biomassacentrales


'Miljardensubsidies voor biomassa zijn weggegooid geld', kopte het AD gisteren op de voorpagina. Volgens de Europese koepel van wetenschappers EASAC zijn biomassacentrales geen goed idee. De wetenschap is al jaren verdeeld over deze kwestie, vertelt energie- en klimaatredacteur Heleen Ekker in Nieuws en Co.

Biomassa raakt nooit op

Eerst even terug naar de basis. Biomassa is plantaardig materiaal – denk bijvoorbeeld aan plantenresten en houtafval. Door het in centrales te verbranden, kunnen we energie opwekken. Zo kan biomassa een alternatief zijn voor bijvoorbeeld fossiele brandstoffen als steenkool en gas.

Een voordeel van biomassa ten opzichte van fossiele brandstoffen, legt Ekker uit, is dat het nooit opraakt. Alles wat plantaardig is, kunnen we immers opnieuw aanplanten. En die nieuwe bomen en planten vangen ook weer CO2 op uit de lucht, is het idee.

Bomen groeien langzaam

Maar tegenstanders zijn er niet gerust op dat het in praktijk zo gaat. Ze zijn bang dat het aanplanten van nieuwe gewassen onvoldoende of te langzaam gebeurt, waardoor er netto alleen maar meer CO2 in de atmosfeer komt.

Stel bijvoorbeeld dat er hele bomen worden verbrand in de centrales, dan duurt het jaren voordat nieuw aangeplante bomen weer volgroeid zijn.

Ideologische discussie

Eigenlijk is het vooral een ideologische discussie, zegt Ekker. "In de kern komt het erop neer: heb je vertrouwen in een systeem waarbij je reguleert dat er telkens die nieuwe aanplant plaatsvindt, dat dat écht op orde is, dan ben je voor. Heb je dat vertrouwen niet, dan ben je al snel tegen."

Om meer duidelijkheid te scheppen, is het Planbureau voor de Leefomgeving een onderzoek gestart naar de verschillende kanten van het verhaal. De resultaten daarvan worden begin volgend jaar verwacht.

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co
Iedere werkdag van 02.00 tot 04.00 uur in Focus
En wanneer je maar wilt in de podcast Focus Wetenschap

Ster advertentie
Ster advertentie