Wetenschap & Techniek

Met deze vijf gewoontes verleng je je leven met ruim tien jaar

foto: pixabayfoto: pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Met deze vijf gewoontes verleng je je leven met ruim tien jaar

[NTR] Gezond eten, regelmatig bewegen, je gewicht in de gaten houden, weinig alcohol drinken en niet roken. Als je dat doet, laat een Amerikaanse studie zien, word je gemiddeld ruim tien jaar ouder. Voor vrouwen is de winst het grootst.

Het is een stellige titel, die boven dit stuk staat. Maar eigenlijk is die ‘tien jaar’ nog heel voorzichtig geformuleerd: vrouwen dit gezond leven, mogen volgens dit onderzoek 14,1 jaar bij hun levensverwachting optellen, mannen 12,1 jaar. De onderzoekers van de Harvard T.H. Chan School of Public Health kwamen tot die cijfers door de levensverwachting van de gezondst levende mensen te vergelijken met die van ongezondst levenden.

Hoe is dit onderzoek gedaan?

Wetenschappers hadden de beschikking over gezondheidsdata van 78.865 vrouwen en 44.354 mannen die een periode van respectievelijk 34 en 27 jaar besloegen. Daarmee konden ze in kaart brengen hoe de verschillende gewoontes – niet roken, een BMI van maximaal 25, minimaal een half uur per dag bewegen, weinig alcohol-inname en gezond eten – samenhingen met de leeftijd waarop mensen overleden.

De gezondste mannen en vrouwen hadden een 74 procent kleinere kans om te overlijden in de periode die de studie besloeg – zo’n 30 jaar. De gezondste vrouwen hadden een 82 procent kleinere kans om te overlijden aan hart- en vaatziekten, en 65 procent minder kans om te sterven aan kanker.

De vraag is natuurlijk wel of je hier echt van een levensverlenging kunt spreken. Je kunt het ook omdraaien, en zeggen dat roken, ongezond eten en veel drinken, weinig bewegen en een dikke buik je levensverwachting flink bekorten.

Levensverlenging of levensbekorting?

Maar hoe dan ook laat de studie zien hoe groot de impact is van je levensstijl op je levensverwachting. En dat was precies waar het de onderzoekers om te doen was. De levensverwachting van Amerikanen blijft namelijk duidelijk achter bij die in andere Westerse landen, en dit soort studies brengt in kaart hoe daar verandering in zou kunnen komen.

De oproep tot een gezondere levensstijl klinkt in meerdere landen. In Nederland liet de Raad voor de Volksgezondheid en Zorg (RVZ) in het verleden een vergelijkbaar geluid horen:

Test clip Walter R1-1

In dit nieuwe onderzoek blijft overigens wel een significante factor buiten beeld die van invloed is op de levensverwachting van Amerikanen: toegang tot gezondheidszorg. Veel Amerikanen zijn onverzekerd, en wenden zich noodgedwongen vaak pas tot een dokter als het echt niet anders kan – en soms al te laat is.

Dit artikel is verzorgd door de wetenschapsredactie van NPO Focus.

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co
Iedere dinsdag- op woensdagnacht van 02.00 tot 06.00 uur in Focus

Ster advertentie
Ster advertentie