Wetenschap & Techniek

Samenwerken met China? Dan gelden andere wetten

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Samenwerken met China? Dan gelden andere wetten

[NTR] Samenwerken met China is moeilijker dan gedacht. In zijn samenwerking met de Chinese ruimtevaartorganisatie ondervindt sterrenkundige Marc Klein Wolt de gevolgen van cultuurverschillen en taalbarrières. Een nieuwe aflevering van De Man en de Maan leert ons een aantal wijze lessen over samenwerken met Chinezen.

{podcast audio="124787" caption="#5 - Een brug van eksters" }

Over wat er bij China achter de schermen gebeurt, houden de Chinezen hun lippen strak op elkaar. Marc: "Ik kom er niet achter wat het is." Wat gaat er mis in de samenwerking met de Chinezen?

Voor een buitenstaander is het vaak absoluut niet duidelijk wie in China degene is met de echte macht. Het lijkt alsof je primair met collega-wetenschappers van doen hebt. In werkelijkheid heeft een Chinese partijsecretaris waarschijnlijk de touwtjes in handen.

Quote

Als je echt wilt weten wat er speelt, moet je vooral luisteren naar wat er niet gezegd wordt

Annemarie Montulet

Annemarie Montulet woonde en werkte 14 jaar in China, spreekt en schrijft Chinees en is nu coördinator van China desk bij de KNAW. "Conflicten moeten nooit in de openbaarheid komen. En vooral niet benoemd worden met meer dan één persoon. Het is altijd fijn als je met één iemand kan spreken."

De informele route

Duidelijk zijn en grenzen stellen, lijkt logisch. Dat is precies wat je niet moet doen in China. Annemarie: "Liever gebruik je de informele, indirecte route. Die is uiteindelijk effectiever. Zowel om informatie los te krijgen, als om informatie over te brengen".

"Het best is zoveel mogelijk informatie delen, op een zo laag mogelijk niveau. Die persoon in de laagste hiërarchie brengt je boodschap weer naar boven. Die verpakt het in een taal die te accepteren is. Zonder die directe westerse manier."

In een cultuur waarin gezichtsverlies zo ongeveer het ergste is dat er bestaat, is het sturen van bijvoorbeeld een officiële brief waarin problemen worden aangekaart en eisen worden gesteld, niet bepaald een smeermiddel voor de relatie.

Flexibiliteit is de weg naar succes

Probeer vooral geen oude koeien uit de sloot te halen. Annemarie: "Het erom wat er nu is. Kunnen we van vandaag tot morgen komen, en kunnen we morgen naar overmorgen komen. Een Chinees nee is nooit helemaal definitief."

De Man en de Maan

Nieuwe afleveringen van De Man en de Maan zijn te beluisteren via de NPO Radio 1 website en app, of in je favoriete podcastapp.

Ster advertentie
Ster advertentie