Zo reis je in vier weken van de oerknal naar het nu
- Nieuws
- Zo reis je in vier weken van de oerknal naar het nu
[NTR] Het heeft zich in ruim twee decennia ontpopt tot een van de populairste vakken aan de Universiteit van Amsterdam en nu kan iedereen het online volgen: Big History. Het vak waarin kopstukken uit de wetenschap je door de geschiedenis van heelal, aarde, leven en mensheid loodsen, is een massive open online course (MOOC) geworden.
De MOOC heeft is in de afgelopen jaren snel aan populariteit gewonnen. De colleges zijn online te volgen en het studiemateriaal is digitaal beschikbaar. Voor iedereen toegankelijk dus, voor een fractie van het gangbare collegegeld. Alle grote universiteiten bieden inmiddels MOOC’s aan en digitale platforms als Coursera, Udacity en edX hebben zich erin gespecialiseerd.
Wat is er logischer dan hier vakken voor te selecteren waarbij de collegezalen toch al uitpuilen? Bij deze Big History-MOOC krijg je elke les een andere docent, en niet de minsten: natuurkundige Robbert Dijkgraaf, econoom Arnoud Boot en milieukundige Lucas Reijnders, om er een paar te noemen. En natuurlijk de grote voortrekker van Big History in Nederland: Fred Spier. De cursus geeft je een geïntegreerd overzicht van uiteenlopende vakgebieden, van astrofysica en geologie tot biologie en kunstmatige intelligentie.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Internationaal gezien is David Christian een van de bekendste wetenschappers die bezig zijn met Geschiedenis in het Groot. Het vak kreeg in 2010 extra de wind in de zeilen, toen miljardair, filantroop en enthousiast non-fictielezer Bill Gates het vak ontdekte en zich als ambassadeur ontpopte.
De MOOC Big History is te volgen via meerdere kanalen.
De officiële lancering van deze MOOC was vanmiddag op het Science Park in Amsterdam. Nieuws en Co was erbij, het bijbehorende fragment wordt aan dit artikel toegevoegd zodra het beschikbaar is.
NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap
Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co
Dinsdag en woensdag rond 11.35 uur in De Ochtend
Dit artikel is verzorgd door de wetenschapsredactie van de De Kennis van Nu (NTR).