Verkiezingen

‘Ik voel me een blanke slaaf van Europa’

foto: WNLfoto: WNL
  1. Nieuwschevron right
  2. ‘Ik voel me een blanke slaaf van Europa’

[WNL] In het kader van ‘Kunnen we praten?’, een samenwerkingsproject van WNL met De Correspondent en het AD, praat WNL met kiezers die het vertrouwen in de politiek zijn kwijtgeraakt. De vijfde in de serie is Herman Silven (54). Silven woont zijn leven lang al in Volendam en werkt als zelfstandige in de bouw.

“Een paar jaar terug kreeg ik last van mijn gezondheid, slijtage aan mijn knieën. Ik werk als zelfstandige en dan denk je bij jezelf: die AOW is nog heel ver weg. Dan is het frusterend dat ik tot mijn 68e door moet, terwijl er mensen rondlopen die helemaal niets bijdragen aan de welvaart. Dan mag je toch kwaad zijn?”
“Hier in Volendam werken we vaak zelfs zes dagen per week, want we houden van mooi, we houden van leuk en we gaan graag op vakantie. We werken er hard voor, maar op een gegeven moment moet er ook een tijd zijn waarop je kunt stoppen. Nou, die is er niet meer.”
“Ik voel me een blanke slaaf van Europa. Mensen uit alle landen komen hierheen, ze krijgen een uitkering, een huis en de kans is groot dat ze nooit aan het werk komen. En ja, dat geld moet toch ergens vandaan komen en ik heb het gevoel dat wij daar alleen maar voor werken.”

‘Partijen moeten Europa laten varen’


“Vroeger stemde ik CDA of VVD. Toen ik jong was dacht ik dat de VVD een partij voor bedrijven was, maar daar ben ik snel van teruggekomen. Voor mij is het belangrijk dat partijen Europa laten varen. Ik ben blij dat het CDA nu die richting opgaat, maar ik heb er nog geen vertrouwen in dat ze het ook doen.”
“Uiteindelijk gaan ze allemaal dezelfde kant op. Vandaag schreeuwt iedereen naar elkaar, maar het kartel komt na 15 maart weer bij elkaar en doet het weer zoals het was.”

‘Dan ben ik klaar met Nederland’

“Ik ga dit jaar zeker stemmen, absoluut. De hoop ligt bij één man en dat is Geert Wilders. En als hij de macht krijgt dat Europa dan eens goed wordt aangepakt. Ik ben geen boze witte man, maar dat kan ik na 15 maart wel worden. Wilders is de laatste hoop. Als het dan weer verder gaat met het oude gebeuren dan denk ik niet dat ik nog één keer ga stemmen. Dan ben ik klaar met Nederland en denk ik zelfs aan emigreren.”
Zaterdag de WNL-special Kunnen we praten? met Joris Luyendijk en Margreet Spijker.
Ster advertentie
Ster advertentie