Steeds meer menstruatiearmoede: 'Als ik niet genoeg maandverband kan kopen, blijven ze gewoon thuis'
- Nieuws
- Steeds meer menstruatiearmoede: 'Als ik niet genoeg maandverband kan kopen, blijven ze gewoon thuis'
Menstruatiearmoede treft volgens de Wereldbank zo'n 500 miljoen vrouwen en meisjes. Eten óf maandverband kopen; het is een groeiend probleem. Ook in Suriname, waar menstruatieproducten voor veel gezinnen onbetaalbaar zijn. In het NOS Radio 1 Journaal een reportage van correspondent Nina Jurna.
Video niet beschikbaar
In de rekken van de supermarkt staan de pakken maandverband uitgestald, maar voor deze moeder van drie tienerdochters is het onbetaalbaar. Met schoonmaakwerk verdient ze net 1500 Surinaamse dollars per maand, omgerekend nog geen 80 euro.
Van dat geld probeert ze als alleenstaande moeder rond te komen, maar bijna de helft van haar salaris gaat op aan maandverband. Bijna alles in Suriname wordt geïmporteerd en door hyperinflatie zijn de prijzen nog duurder geworden. "Voor maandverband voor ons viertjes moet je 500 tot 600 SRD en dat is heel zwaar. Ik kan het niet altijd permitteren", zegt ze.
Niet naar school
Soms moet ze echt kiezen. Maandverband en tampons aanschaffen, of eten kopen en de huur betalen. Het komt zelfs voor dat als er echt geen geld is voor maandverband, ze haar dochter thuishoudt als ze menstrueren. Ze gaan dan ook niet naar school. "Dan raken ze veel achter, maar ik heb geen andere uitweg. Dan heb ik niet genoeg maandverband en blijven ze gewoon thuis."
Menstruatiearmoede. Wanneer je moet kiezen tussen de aanschaf van maandverband of eten. Het is een groeiend probleem in Suriname. Daarom kwam gezondheidsconsulente Judith Faerber in actie. Ze startte het Single Mother Project Suriname. Bedrijven en particulieren kunnen maandverband doneren. En dit wordt maandelijks verstrekt aan meer dan 2000 vrouwen.
Taboe
"Wanneer je weinig geld hebt, ga je altijd kiezen voor eten. Je gaat voeding kopen. Het gevolg is dat je geen geld hebt om menstruatieproducten te kopen. Daarom is dit project heel belangrijk. Wanneer vrouwen het goed doen, doet hun gezin het ook goed. Als vrouwen geholpen worden met maandverband, gaat hun focus en geld naar voeding en hebben ze minder zorgen hierover."
Wat volgens Faerber de situatie in Suriname ook moeilijk maakt, is het taboe dat ligt op het onderwerp menstruatie. Dat krijgen vrouwen en meisjes al van huis uit mee. "Ik was met mijn moeder thuis en ik mocht niet koken voor mijn vader omdat ik menstrueerde. Het begint al thuis. En dan ga je jezelf discrimineren: niks aanraken en ook niet praten over maandverband."
r1jn menstruatiearmoede
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.