Erik Scherder werkt gewoon door tijdens vakantie: 'De mail niet lezen, kan stressverhogend zijn'

foto: BNNVARA
  1. Nieuwschevron right
  2. Erik Scherder werkt gewoon door tijdens vakantie: 'De mail niet lezen, kan stressverhogend zijn'

Vandaag is het zwarte zaterdag, de dag dat veel mensen op vakantie gaan. Maar moeten we helemaal offline gaan of af en toe nog even die mail checken? Neuropsycholoog Erik Scherder doet dat laatste: "Ik werk gewoon door in de vakantie, maar ik doe ook leuke dingen met mijn familie." Is dat verstandig?

Video niet beschikbaar

Scherder: "Ik werk niet de hele dag, maar ik kijk af en toe op mijn mail. Ik kijk even hoe het gaat op de afdeling. Zijn er problemen die ik kan oplossen? Dat hoor ik dan liever meteen, dan pas over drie weken. Want ik kan er dan meteen wat aan doen en dan loop ik daarna veel fijner over het strand."

Stiltetrainer Mirjam van der Vegt werkt juist niet door tijdens de vakantie. "Ik ga zelf behoorlijk offline. Als er echt problemen zijn, dan maak ik iemand anders verantwoordelijk en als ze er dan echt niet uitkomen dan kunnen ze mij wel bereiken. Maar het is voor mij niet een wet van meden en perzen. Het moet niet zo zijn als het voorbeeld van een roze olifant. Als je continu tegen jezelf moet zeggen: 'nee ik mag mijn mail niet checken', heeft dat juist een averechts effect."

Scherder: "Je kunt dan inderdaad beter dat mailtje beantwoorden, anders kan het stressverhogend werken. Dat wil je op vakantie juist niet. Dan is het beter om dat mailtje meteen te tackelen en daarna weer te gaan wandelen of in de rust te gaan."

Actief

Het is volgens Scherder niet goed om de hele dag te luieren aan het strand. "Sommige mensen laten alles vallen en nemen op vakantie een totaal andere leefstijl aan. Dan gaan ze bijvoorbeeld om 12 uur in de middag aan de alcohol, liggen de hele dag en eten veel vetter. Dat soort vakanties heeft een ongezond effect."

Het is daarom beter om iets te gaan doen. "Als je allerlei leuke dingen gaat doen, zoals golfen en wandelen dan actiever je precies die netwerken in je hersenen die controle geven over je emoties. Dus ook de negatieve emoties, en daarmee ook de stress."

Tot slot nog een prikkelende vraag van Mirjam van der Vegt: Durf je onaf te zijn? "Heel veel mensen zijn bezig om alles te controleren en alles moet af zijn. Maar als het werk onaf is, dan ben je ook nog steeds oké. Ben ik niet afhankelijk van alles wat ik onder controle heb? Dat is misschien wel een goede vraag om over na te denken in de vakantie."

Ster advertentie
Ster advertentie