Gerdi Verbeet: leraar moet zich netter kleden en niet tutoyeren

foto: Rogier Veldmanfoto: Rogier Veldman
  1. Nieuwschevron right
  2. Gerdi Verbeet: leraar moet zich netter kleden en niet tutoyeren

De docent niet te veel tegen spreken, aanspreken met 'u' en minder prinsjes en prinsesjes gedrag. Oftewel: Gerdi Verbeet wil meer gezag terug in de klas. De oud Tweede Kamervoorzitter gaf dinsdag in De Ochtend een paar tips voor leerkrachten én leerlingen.

Les 1: zelfvertrouwen

Voor Verbeet zijn de basisschooljaren een cruciale periode. Ze vindt dat leraren een veel grotere verantwoordelijkheid hebben dan alleen de dagelijkse lesstof behandelen. Neem het kweken van zelfvertrouwen bij kinderen. Kinderen moeten volgens haar niet onzeker worden als ze het even niet weten. Belangrijk is vooral dat ze nieuwsgierig zijn en blijven, zegt de oud-kamervoorzitter. En dat ze weten dat leren eigenlijk nooit ophoudt, dat doe je een leven lang. Je mag dus altijd vragen stellen.

Quote

Het zijn thuis vaak allemaal kleine prinsjes en prinsesjes.

Verbeet: "Ik heb groot respect voor het werk dat leerkrachten doen, en ik zou ook willen dat ze veel meer ondersteuning en waardering krijgen, ook van de ouders.”

Les 2: minder bemoeienis van ouders

Van ouders zou Verbeet meer waardering dan ondersteuning krijgen. De trend van ouders die het voor hun kind tegen leraren opnemen vind ze schadelijk voor het leerproces. Daarom wil ze juist dat ouders minder betrokken zijn met de relatie tussen leerling en leraar.

“Als je binnen het hek [van een school] komt is het jouw wereld, jouw school”, zegt Verbeet. “En eigenlijk moeten ouders daar buiten blijven. Wij respecteerden het gezag van de juf automatisch. Dat zijn kinderen nu niet gewend. Het zijn thuis vaak allemaal kleine prinsjes en prinsesjes.”

Luister de uitzending hier terug:

NPO Radio 1 bij de les: Gerdi Verbeet bij De Ochtend

Les 3: zie er zelf tiptop uit

Verbeet stond zelf vier jaar voor de klas en probeerde toen ook gezag uit te oefenen: “Ik zorgde ook altijd, net als mijn ouders, dat ik als eerste in de klas was. Ik gaf alle leerlingen een hand, ook op de middelbare school. En dan bepaal je zelf de sfeer in je klas.”

De ouders van Verbeet zaten zelf ook in het onderwijs. Van hen leerde ze onder meer dat je er als docent verzorgd uit moet zien voor de klas. "Tiptop moet je staan voor de klas. Mijn vader had altijd een das voor en mijn moeder had altijd nylonkousen aan. Het gaat ook om de manier waarop je je kleedt. Je bent een professional, dus je ziet er ook professioneel uit.”

“Ik ga nu heel ouderwets klinken”, vervolgt ze, “maar al dat tutoyeren vind ik ook niet goed. Je bent gewoon de leerkracht van de kinderen, niet de vrienden van hun ouders. Je moet een vakvrouw en een vakman zijn.”

Meer gezag dus weer terug in de klas: dat zou Verbeet het liefst zien.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Maak ook je punt! Help mee het Onderwijs Witboek samen te stellen

Onder het motto ‘NPO Radio 1 bij de les’ stelt de publieke radiozender van 3 tot en met 8 september luisteraars de vraag: hoe kan het onderwijs in Nederland nog beter? Een groep docenten, dekundigen en leelringen maken een selectie van de beste plannen en die worden in een Witboek vastgelegd. Einde van de week terug te zien op facebook en twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie