Beiroet: een stad van tegenstellingen

foto: Martijn Grimmiusfoto: Martijn Grimmius
  1. Nieuwschevron right
  2. Beiroet: een stad van tegenstellingen

Beiroet stond lang bekend als het Parijs van het Midden-Oosten. Maar de mondaine sfeer van weleer heeft in de Libanese hoofdstad plaatsgemaakt voor een realiteit waarin bijna de helft van de twee miljoen inwoners bestaat uit vluchtelingen. Beiroet, waar met kogels doorboorde muren herinneren aan een grimmige burgeroorlog. Waar corruptie op de loer ligt en slechts een handjevol mensen het voor het zeggen heeft. Maar óók een stad waarvan de inwoners proberen het leven te vieren.

Over leven in de stad

In deze serie gaan zeven NPO Radio 1-verslaggevers naar zeven wereldsteden. Hier lees je de bijzondere verhalen van deze wereldburgers, die een groter geheel vertegenwoordigen. Deze week: verslaggever Martijn Grimmius in Beiroet, Libanon.

Maandag: feesten om te leven

Beiroet ligt hemelsbreed op zo’n vijftig kilometer afstand Syrië. Toch merk je op de meeste plekken in de stad maar weinig van al het wapengekletter aan de andere kant van de grens.

Video niet beschikbaar

Dinsdag: vluchtelingen

Beiroet is de afgelopen jaren overspoeld met vluchtelingen uit Syrië. Die worden officieel niet opgevangen door de Libanese overheid en dus ontstaan er op verschillende plekken particuliere initiatieven om het leven van de vluchtelingen iets dragelijker te maken.

Woensdag: als je haar maar goed zit

Schoonheid is alles in Beiroet. Er is bijna geen vrouw te vinden die niets aan haar uiterlijk heeft gedaan. En ook Libanese mannen bezoeken nog wel eens een schoonheidsspecialist om een rimpeltje te laten wegspuiten met botox. En dus kon onze verslaggever niet achterblijven…

Donderdag: water regel je - noodgedwongen - zelf

De privatisering is in Libanon behoorlijk doorgeslagen. Bijna alles is in handen van particulieren. Sociale of gemeenschappelijke voorzieningen zijn er niet of nauwelijks. Iedereen moet het zélf maar zien te redden. Zo ook de watervoorziening. Een dag uit het leven van Jihaad, een jonge man die dagelijks rondrijdt met een grote watertruck.

Vrijdag: stad van vluchtelingen en Ferrari’s

Beiroet is een stad met ongekende tegenstellingen. Tussen arm en rijk, maar ook tussen de verschillende geloofsgemeenschappen, moslims en christenen. Martijn Grimmius brengt de tegenstellingen in de stad in kaart.

Over leven in de stad is elke werkdag te horen op NPO Radio 1, rond 10.30 uur. Lees hier meer verhalen van wereldburgers. Vanaf maandag is NPO Radio 1-verslaggever Maarten Bleumers vijf dagen vanuit Seoul, Zuid-Korea.

Ster advertentie
Ster advertentie