Wat betekent de disclaimer: 'Gezondheidsclaim in afwachting van Europese toelating'?

foto: De Keuringsraadfoto: De Keuringsraad
  1. Nieuwschevron right
  2. Wat betekent de disclaimer: 'Gezondheidsclaim in afwachting van Europese toelating'?

Supermarkten en drogisterijen liggen er vol mee: gezondheidsproducten met kruidenpreparaten die goed zouden zijn voor onze gezondheid, maar waarvan de werking nog niet is bewezen. Maar door de disclaimer 'Gezondheidsclaim in afwachting van Europese toelating' mogen bedrijven deze claim op hun producten zetten en ook zo verkopen. Hoe zit dat?

Video niet beschikbaar

"Sinds 2006 is het zo dat als je een gezondheidsclaim wilt maken op een levensmiddel of voedingssupplement, mag dat alleen als het is toegelaten door de Europese Commissie", legt Janine Galjaard, directeur van de Keuringsraad uit. "Een gezondheidsclaim wordt altijd gekoppeld aan een stof of nutrient."

Voor heel veel kruiden is de claim nog niet beoordeeld, die staan op een on-hold lijst. Dat betekent dat ze nog moeten worden beoordeeld. De reden dat de beoordeling van die kruiden in wacht staan, is dat er een politieke discussie gaande is voor wat voldoende bewijs is om kruidenclaims toe te laten. Die discussie loopt ondertussen al ruim tien jaar.

Gezondheidsvoordelen niet bewezen

Zo mag ieder bedrijf een product verkopen met daarin de kruid 'boswellia' en op de verpakking zetten dat het de luchtwegen ondersteunt, terwijl die gezondheidsvoordelen van het kruid nooit wetenschappelijk bewezen zijn.

Wel mag het bedrijf dat enkel op de verpakking zetten als de disclaimer 'Gezondheidsclaim in afwachting van Europese toelating' ook op de verpakking is opgenomen. Galjaard: "Dat is in 2013 besloten door de Reclame Code commissie om te voorkomen dat consumenten denken dat het wetenschappelijk bewezen is."

Overgangsperiode

"Bedrijven mogen claims er niet zomaar opzetten. Die claim moet zijn ingediend voor 2006 en daar ligt onderbouwing aan ten grondslag, maar die onderbouwing is nog niet bekeken. Het gaat om zo'n 2000 claims. De eerste claims zijn pas in 2012 beoordeeld. De rest moet nog allemaal naar gekeken worden", legt Galjaard uit.

Producten die kruidenclaims met disclaimer bevatten, waren in veel gevallen al op de markt voordat de wetgeving van de disclaimer in werking ging. "Er was een overgangsperiode voor afgesproken, zodat bedrijven en producten de claims mogen gebruiken totdat de Europese Commissie over die claim heeft beslist. Niemand had verwacht dat het zo lang zou duren."

Europese discussie

Formeel houdt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) hier toezicht op. In de zelfregulering keurt de Keuringsraad alle verpakkingen. "Wij doen een eerste check of het op die on-hold lijst staat en of het aan de juiste dosering voldoet."

Galjaard durft niet te zeggen hoe lang het nog gaat duren voordat de rest van de claims op kruiden op de on hold lijst worden beoordeeld. "Wij dachten dat Europese Commissie daar wel binnen twee jaar een standpunt over in zou nemen, maar het duurt ondertussen al veel langer. De Kiesraad heeft ontzettend veel voorstellen gedaan hoe dit te beoordelen, maar er zijn teveel meningen binnen de Europese Commissie en ze komen niet tot een compromis."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie