Psychologie, een grote studie. Maar waarom alleen voor vrouwen?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Psychologie, een grote studie. Maar waarom alleen voor vrouwen?

Psychologie is een studie empathie. En inlevingsvermogen is heden ten dage hard nodig. Daarom is psychologie DE studie van de 21e eeuw. Dat betoogt Mark van Vugt, hoogleraar Evolutionaire Psychologie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. "En dat meer vrouwen dat kiezen dan mannen, dat is natuurlijk wel een belangrijk vraagstuk."

Opleiden tot werkloosheid

Vooroordeel

De studie psychologie kampt met een vooroordeel: labiele meisjes van rond de twintig die aan zelfstudie willen doen. Van Vugt onderkent het vooroordeel maar is het er niet mee eens: "Het is natuurlijk zo dat een groep mensen psychologie gaat studeren omdat ze zichzelf willen helpen. Die mensen houden het niet lang vol. Er zit wel zelfreinigend vermogen in de studie, dertig procent haalt het eerste jaar al niet eens. Maar de mensen die afstuderen hebben een pakket vaardigheden waarmee ze heel goed op de toekomst zijn voorbereid."

UWV

Vooruit dan. Nog een vooroordeel: een studie psychologie is een toegangsbewijs voor de kantoren van het UWV. "Psychologie heeft inderdaad een softe, empathische kant," zegt Van Vugt. "Maar je moet ook goede onderzoeksvaardigheden hebben. En waar de sociologie zichzelf uit de markt heeft geprezen, dat is nu een hele kleine opleiding, heeft de opleiding psychologie zich steeds beter aangepast. Helemaal van deze tijd." Er ligt dus werk genoeg voor de afgestudeerden.

Paradox

Vervolgens de inhoud. Want tijdens het gesprek valt de term gendergelijkheidsparadox. Wat wordt daarmee bedoeld? Van Vugt: "Prachtige term inderdaad en het verklaart waarom zoveel vrouwen, meisjes eigenlijk voor psychologie kiezen. Hoe meer seksegelijkheid in een samenleving, destemeer doen mannen en vrouwen datgene waarin ze geïnteresseerd zijn. En vrouwen zijn nu eenmaal meer geïnteresseerd in beroepen die met relaties te maken hebben. Nogmaals, hoe gelijker de kansen tussen mannen en vrouwen, destemeer kiezen zij voor relationele opleidingen." Volgens feministen komt dat wellicht door culturele socialisatie maar daar gaat Van Vugt niet helemaal in mee.

Quotum

Wat zijn daar de gevolgen van? Dat er meer mannen moeten komen. Van Vugt gaat daarin ver: "Er moet een mannenquotum komen bij de opleidingen. Tachtig procent is nu vrouw. Terwijl bij heel veel problemen in de maatschappij zijn mannen betrokken. Zelfdoding, geweld etcetera… er is echt een noodzaak voor mannen om bepaalde vaardigheden aan te leren die ze bij een psychologie opleiding zouden kunnen leren.’ En dus is zijn angst dat door hele generaties vrouwen op te leiden, mannenproblemen niet aangepakt kunnen worden. En de Amsterdamse hoogleraar heeft daar een praktisch voorbeeld bij: ‘Hoe kan het dat je als jongeman als kleine drugsdealer iemand gaat neerschieten? Het zou best kunnen zijn dat voor dat soort problematiek qua onderzoek ook gewoon minder aandacht is. De onderzoeken zijn sekse gestuurd." Op te lossen door een quotum, aldus Van Vugt.

Ster advertentie
Ster advertentie